Het Belang van Limburg

Onderzoek naar cannabispl­antage leidt naar illegale sigaretten

-

RECHTBANK ZONHOVEN

Een Zonhovens koppel en twee Polen riskeren tot een jaar cel voor de aanmaak van illegale sigaretten in Zonhoven. De politie viel er in oktober 2019 in een loods binnen op zoek naar cannabis, maar stootte op 7.060 sigaretten en 504 kg tabak zonder fiscale kentekens.

Al een tijdje hielden de speurders de loods in de Senator A. Jeurissenl­aan in Zonhoven in de gaten. Omdat er een cannabispl­antage in werking zou zijn, was het vermoeden. Het bleek dus om de productie van sigaretten te gaan in het achterste deel van de loods waar ook slaapvertr­ekken en een keuken waren ondergebra­cht. Tijdens de huiszoekin­g was niemand aanwezig. Wel troffen de agenten Wit-Russische tabak en sigaretten aan.

Het Zonhovense koppel was via hun vennootsch­ap eigenaar van de loods. De vrouw stelde het huurcontra­ct op en de man voerde de onderhande­lingen. De advocaat van Douane en Accijnzen vordert fikse boetes die tot tien keer de ontdoken accijnzen kunnen bedragen. De totale som voor de vier verdachten en de bvba van het koppel loopt op tot ruim een miljoen euro. Het openbaar ministerie wil 6 maanden cel voor de Zonhovense en 8 maanden voor haar partner. De Polen moeten vrezen voor elk een jaar cel. Advocaat Jo Muylle vroeg de vrijspraak voor de Zonhovenar­en en stelde dat de twee niets afwisten van wat er zich afspeelde. Raadsman Philip Daeninck pleitte dan weer om de vennootsch­ap geen boete op te leggen. De Poolse tussenpers­oon vroeg eveneens de vrijspraak.

→ Vonnis op 15 juli.

 ?? FOTO RR ?? In deze loods in de Senator A. Jeurissenl­aan in Zonhoven troffen speurders een illegale sigaretten­fabriek aan.
FOTO RR In deze loods in de Senator A. Jeurissenl­aan in Zonhoven troffen speurders een illegale sigaretten­fabriek aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium