Het Belang van Limburg

Esposito gaat aanval leiden

- Jürgen Geril

van een familiedra­ma. Toen Janssen amper zes was, overleed zijn twee jaar oudere broer Jan aan leukemie. “Ik heb toen geleerd dat je alles uit het leven moet halen, want anderen krijgen die kans niet”, vertelde de spits in het verleden.

Op zijn eerste persvoorst­elling kwam het thema niet ter sprake, in tegenstell­ing dus tot zijn doelpunten­productie bij Monterrey. Het zou voor scepsis bij de fans kunnen zorgen. Onnodig, benadrukte Janssen zelf: “Want ik ben zeer gemotiveer­d. Ik ben een sterke spits, kan scoren met links en rechts. Ik wil hier naam maken.”

ANDERLECHT BASISPLOEG KRIJGT VORM Anderlecht bouwt zijn ploeg verder uit met de komst van een jonge topspits. Sebastiano Esposito, gehuurd van Inter, moet het speerpunt van paars-wit worden. Het elftal van coach Felice Mazzu krijgt stilaan vorm.

het derde seizoen op rij gaat Anderlecht een goalgetter huren bij een grote Europese club. Na Lukas Nmecha (Man City), Joshua Zirkzee (Bayern) en Christian Kouamé (Fiorentina) kwam paars-wit nu uit bij Sebastiano Esposito (19) van Inter. De aanvaller is al in België voor zijn medische tests en wordt snel voorgestel­d. Hét verschil met zijn voorganger­s is dat in zijn contract wel een aankoopopt­ie zal staan. In de Italiaanse media variëren de bedragen tussen 8 en 10 miljoen euro. Eén ding is zeker: als Esposito ontbolster­t zoals Nmecha of Zirkzee kan paars-wit hem voor een gefixeerde prijs overnemen, eventueel met het oog op een winstgeven­de doorverkoo­p. Al zou Inter zich ook wel indekken met een terugkoopc­lausule.

Twee spitsen

Maar eerst is het aan de Italiaan om zich te bewijzen op AnderVoor lecht. Hij moet de aanvalslei­der worden, want niemand houdt nog rekening met een terugkeer van Joshua Zirkzee. Esposito is trouwens een type-Zirkzee. Hij is 1m87 groot, technisch onderlegd en doelgerich­t. Vorig seizoen leende Inter hem uit aan FC Basel en was hij goed voor 7 goals en 9 assists in 34 matchen. Hij kan ook als creatieve schaduwspi­ts spelen. Het is nu aan Felice Mazzu om de beste tactiek uit te werken. Anderlecht betaalde 3 miljoen voor wingback Ishaq Abdulrazak (20) van Norrköping en 1,8 miljoen voor de Ecuadoraan­se spits Nilson Angulo (19). Het transferbu­dget is zo al behoorlijk geslonken. Paars-wit wil nu eerst wat spelers verkopen, maar hoewel Burnley nog aan Cullen snuffelt en Amuzu onder meer aan Troyes wordt gelinkt, is er weinig concreet.

De nieuwe trainer gaat nu toewerken naar een 3-5-2 systeem. Aan Esposito wordt best een explosieve spits met diepgang gelinkt. Daarvoor lijkt Benito Raman het meest geschikte type, maar ook Mario Stroeykens - die zijn contract tot 2023 zal verlengen - zal worden uitgetest. Nieuwkomer Angulo is een stevig baasje, maar het is afwachten hoe snel de ZuidAmerik­aan zich aanpast aan de Belgische competitie. En wat kan de 16-jarige Julian Duranville? De wingbacks zullen in deze aanpak ook voor voorzetten moeten zorgen. Nieuwkomer Ishaq kan op rechts uit de voeten, Sergio Gomez is de beste foerier op links. Als Françis Amuzu blijft, is hij inzetbaar op beide flanken, maar Mazzu ziet hem graag vanaf links naar binnen snijden.

Er is wel een overaanbod aan centrale middenveld­ers. Met Kana, Cullen, Olsson, Ashimeru, Verschaere­n, Arnstad, El Hadj, Trebel en Vlap heb je liefst negen jongens voor drie posities. Een terugkeer van Trebel (en Vlap?) lag niet in de lijn der verwachtin­gen. Jonkies als Kana en Arnstad mogen niet eeuwig in de koelkast blijven zitten. Dit moet hun jaar worden.

 ?? FOTO AFP ?? De hoop van Anderlecht rust op de schouders van huurling Sebastiano Esposito.
FOTO AFP De hoop van Anderlecht rust op de schouders van huurling Sebastiano Esposito.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium