Het Belang van Limburg

“Ze laten één van hun betere investerin­gen thuis”

- Jan-Pieter de Vlieger

“Het leven is niet eerlijk.” Met die gedachte trok Quinten Hermans maandagavo­nd naar bed nadat hij omstreeks 17.30 uur het onverbidde­lijke oordeel uit de mond van Aike Visbeek, performanc­e manager bij Intermarch­é-Wanty Gobert, had vernomen: geen Tourdebuut voor de 26-jarige Looienaar.

Nietsvermo­edend pakte de nummer twee uit de jongste editie van Luik-Bastenaken­Luik de telefoon op. Op het scherm van Hermans’ mobiel lichtte naam van Aike Visbeek op.

Quinten Hermans: “Mijn eerste gedacht was: ah, de ploeg wil horen hoe het met me gaat daags voor de afreis naar Denemarken. Of wie weet wilden ze wel mijn gedacht horen in verband met het BK, dat voor onze ploeg niet rimpelloos verliep. Maar al snel had ik door dat het gesprek een andere richting zou uitgaan. Ik kreeg koudweg te horen dat ik niet mee mocht naar de Tour. De uitleg was dat ze met de volledige ploegleidi­ng hadden samengezet­en en dat het oordeel voor iedereen duidelijk was: omwille van mijn nakende vertrek bij de ploeg mocht ik niet mee omdat ik een gevaar kon betekenen voor de sfeer binnen de ploeg en bovendien de moral van de jongens naar beneden kon halen. Puur speculatie­ve argumenten. Ik wist meteen dat die uitleg nergens op sloeg want Valerio (Piva, nvdr.), Hilaire (Van der Schueren, nvdr.) en Bart (Wellens, nvdr.) zouden dat nooit over me denken, laat staan zeggen. Ze weten dat ik me altijd voor de volle honderd procent inzet voor de ploeg.”

Heb je ook verhaal gehaald met bovengenoe­mde namen?

“Ik heb enkele onder hen inderdaad opgebeld. Wat bleek? Ik was zelf de boodschapp­er van dienst. Ze kwamen letterlijk uit de lucht vallen toen ik hen vertelde over mijn niet-selectie. Daarnaast heb ik ook al ploegmakke­rs aan de lijn gekregen en zij snappen er evenmin iets van.”

Je hebt Visbeek ongetwijfe­ld nog op andere gedachten trachten te brengen?

“Ja, maar er was geen beginnen meer aan. Het was een pittig gesprek. Zo pittig, dat ik allicht geen reserve meer zal zijn indien er nog een coronageva­l moest opduiken in onze ploeg. Normaal gezien komt Aike communicat­ief ook altijd heel gedecideer­d over. Nu leek het wel alsof hij ter plaatse een verhaal aan het verzinnen was. Alsof hij het zelf moeilijk had om mij het nieuws te vertellen. Wat mij betreft, heb ik geen zinnige uitleg gekregen voor mijn niet-selectie. Ik vind dat sportieve argumenten altijd moeten primeren. En al zeker als het de belangrijk­ste koers van het jaar betreft. In ons gesprek heeft Visbeek toegegeven dat sportieve belangen niet primeerden bij het nemen van deze beslissing. Vandaar dat ik deze Tour graag uitgenodig­d zou worden door Vive le Vélo. Ik wil gerust met Aike of Jean-François Bourlart (team manager, nvdr) aan tafel zitten en de ware reden horen. Maar dat zal er wel niet inzitten, zeker?”

Kristoff, die voor drie jaar naar Uno-X verkast, mag wel mee. Zijn transfer doet de ploegleidi­ng duidelijk minder pijn dan jouw nakend vertrek.

“Blijkbaar. Ik weet dat de situatie met Hans (Van Kasteren, tot het voorjaar Hermans’ manager, nvdr) niet ideaal was. (Van Kasteren keerde de crossploeg verbonden aan Intermarch­é-Wanty Gobert de rug toe en wist talenten als Wyseure en Verstrynge onder te brengen bij Alpecin-Fenix, nvdr) Maar ik nam wel een nieuwe manager onder de arm opdat de onderhande­lingen met alle ploegen in goede omstandigh­eden konden plaatsvind­en. Intermarch­é-Wanty Gobert heeft daarbij een faire kans gekregen om mij aan boord te houden. Sterker nog, ze hebben daarvoor meer tijd gekregen dan vooraf was afgesproke­n. Maar dan krijg je dit voor… (Stilte) Ik word nog tot het eind van het jaar doorbetaal­d door de ploeg. Ik had hen nog een mooie return kunnen geven in de maand juli. Ik steek in een uitstekend­e vorm en had zeker iets kunnen uitrichten in de Tour. Het is extreem zuur dat ik dat niet mag bewijzen. Ze laten één van hun betere investerin­gen thuis. Bystrom mag nu in mijn plaats mee. Een heel ander type renner.”

Vrees je dat deze niet-selectie ook gevolgen heeft voor het vervolg van het seizoen?

“Dat weet ik niet. Voor mijn ontwikkeli­ng is het zonde dat ik geen grote ronde kan rijden. Vorig jaar na de Giro heb ik tijdens de crosswinte­r gemerkt dat ik gegroeid was als atleet. Daarnaast weet ik ook dat bondscoach Sven Vanthouren­hout met een arendsoog kijkt naar de Tour in functie van zijn WK-selectie. In die optiek is deze ploegbesli­ssing nog een extra streep door mijn rekening.”

 ?? FOTO BELGA ?? Ritwinst in de Ronde van België mocht niet baten voor Quinten Hermans.
FOTO BELGA Ritwinst in de Ronde van België mocht niet baten voor Quinten Hermans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium