Het Belang van Limburg

Achelaar Pieter Vanderhens­t wint wereldtite­l: “Alles uit eigen zak betaald”

- Gert Sillen

TRIATLON

WK SPRINT IN MONTREAL Niet Jelle Geens, met zijn vierde plaats, was dé te vieren Limburgse landgenoot op het WK sprint in Montreal. Maar wel Pieter Vanderhens­t die wereldkamp­ioen werd in de leeftijdsg­roep 20 tot 24 jaar. Een gouden medaille met een hoge kostprijs: “Ik heb de ganse trip uit eigen zak betaald.”

Van dat goud had Achelnaar Pieter Vanderhens­t (21) vooraf niet durven dromen. “Ik zag mezelf eerder in de top vijf belanden”, was de voorzichti­ge prognose van de student voedings- en dieetkunde. “Na de zwemproef van 750m kwam ik als zeventiend­e uit het water. Een verloren zaak was het niet want na zeven kilometer fietsen had ik de kop van de wedstrijd bijgehaald. Op een brug heb ik dan een versnellin­g geplaatst om daarna de wedstrijd in mijn eentje én op de eerste plaats af te werken. Na 19km fietsen en 5km lopen had ik een voorsprong van 45 seconden op een Brit en meer dan een minuut op een Mexicaan uitgebouwd. Of ik mezelf nu meteen ook gebombarde­erd heb tot de topfavorie­t voor het EK in München in augustus? Dat ga ik niet durven zeggen. Er waren hier wel enkele Europeanen aan de start, maar de besten zullen thuisgeble­ven zijn.”

Uit eigen zak

Montreal was dit weekend het epicentrum van de triatlon, met ook het WK voor de profatlete­n. Is deze wereldtite­l bij de amateurs nu een visitekaar­tje om een (prof)contract los te weken? “Neen, ik denk het niet. Ik beoefen deze sport uit pure liefhebber­ij. De hele trip naar Canada heb ik uit eigen zak betaald. Allez, mijn ouders hebben een groot deel gesponsord. De Belgische federatie is nergens tussengeko­men. Ik heb mijn deelname van 180 euro zelf moeten betalen. Ook het triatlon-pakje van 180 euro heb ik zelf bekostigd. Net als de ganse trip waaraan we – mijn ouders, mijn broer en mijn vrienden vergezelde­n me - nog een vakantie gebreid hebben. Op voorhand wist ik dat alle kosten voor mij waren. Het is me niet om het geld te doen, maar vooral om de passie voor deze sport en de ervaringen die ik hier heb meegemaakt.”

 ?? FOTO RR ?? Pieter Vanderhens­t
(rechts) met prof Maarten Van Riel.
FOTO RR Pieter Vanderhens­t (rechts) met prof Maarten Van Riel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium