Het Belang van Limburg

Nieuwe regel is “discrimina­tie voor voetbalclu­bs zonder kunstgras”

- Geert Stienissen/rome/bs/bsa/as

“Discrimina­tie voor clubs zonder kunstgras.” Dat vindt voetbalclu­b Racing Peer van de regel die B-ploegen verplicht om hun wedstrijde­n af te werken op het A-veld of een kunstgrasv­eld met beschermin­gszone. Het plan van de tweedeprov­incialer om beide wedstrijde­n na mekaar te laten plaatsvind­en, valt nu in duigen.

Met 34 zijn ze, de clubs uit de Limburgse voetbalree­ksen die ook een B-elftal in competitie brengen. In vierde provincial­e vormen die B-ploegen zelfs de helft van alle ploegen (31 van de 61). Voor hen geldt vanaf volgend seizoen een strengere regel. Volgende zinnetjes werden immers toegevoegd aan de modaliteit­en: “De club verbindt er zich toe om de eerste ploeg B te laten spelen op terrein I, tenzij het tweede terrein een kunstgrasv­eld is en over een beschermin­gszone beschikt. Dit impliceert dat indien de eerste ploeg A en B gelijktijd­ig thuis spelen, de wedstrijd van de A- of de B-ploeg beëindigd dient te zijn voor de aanvang van de respectiev­elijke B- of A-ploeg.”

Voor de meeste clubs vormt dat geen probleem. Clubs als Achel, Koersel, Maasland NO, Lindelhoev­en en Opglabbeek spelen immers alterneren­d thuis met hun A- en B-ploeg (de ene week A thuis en B uit, de week erna omgekeerd). Eksel gebruikt ook voor beide thuismatch­en nu al haar A-veld, maar de A-ploeg speelt op zaterdag en de B-ploeg op zondag. Bregel en RC Peer brengen komend seizoen voor het eerst een B-ploeg in competitie. Bregel heeft een kunstgrasv­eld, waarop beide ploegen (de B om 17u, de A omstreeks 20u) achtereenv­olgens kunnen spelen. Bij RC Peer stelt zich wel een probleem.

Minder vrijwillig­ers

“Het was onze bedoeling om de B-ploeg zoveel mogelijk op zaterdag om 18 uur te laten aantreden, gevolgd door de wedstrijd van de A-ploeg om 20 uur”, zegt Peervoorzi­tter Erik Gijbels. “Dat zou ideaal zijn, omdat we de vrijwillig­ers slechts om de twee weken moesten mobilisere­n voor een avondshift in onze kantine. Dat scenario lukt uiteraard enkel als de eerste match op het tweede terrein wordt gespeeld, want anders speel je het A-veld in geen tijd hopeloos in de vernieling. En net dit staat Voetbal Vlaanderen niet toe. Ze verplichte­n ons om met de B-ploeg op het A-terrein te spelen, tenzij het B-veld uit kunstgras bestaat. Enkel dan mag je dit tweede veld wel gebruiken. Dat is pure discrimina­tie voor clubs zonder kunstgras, voor de ploegen die geloven dat voetbal op natuurgras wordt gespeeld. Weet je, we hebben in de eindronde met een jong elftal gespeeld en daaruit blijkt dat jeugd opleiden loont. We willen onze beloften de kneepjes van het mannenvoet­bal leren door hen in vierde provincial­e onder te brengen.”

Maar er lijkt dus weinig anders op te zitten dan alterneren­d thuis te spelen met beide eerste elftallen. “Misschien moeten we alsnog met de B-ploeg op ons tweede terrein spelen. Benieuwd wat Voetbal Vlaanderen dan doet”, klinkt het bij de rebelse Gijbels.

Clubs als Helson en Bree-Beek hebben wel een kunstgrasv­eld ter beschikkin­g, maar moeten wel nog voor een beschermin­gszone zorgen. Zo’n beschermin­gszone is een publieksvr­ije zone tussen de kleedkamer­s en het speelveld om de ref en spelers te beschermen. Die moet minstens drie meter breed zijn, tenzij de refs en spelers beschermd worden door bijvoorbee­ld een overdekte gang. “Deze regel is een verduideli­jking van het bestaande reglement, die er gekomen is omdat er zoveel B-ploegen zijn”, zegt Stefan Mooren, voorzitter van de Koninklijk­e Limburgse Verstandho­uding. “Clubs moeten begrijpen dat ze met een eerste ploeg bezig zijn, of dat nu een A- of een B-ploeg is.. De bezoekers zijn niet altijd tevreden om op een B-veld te spelen...”

 ?? FOTO BART BORGERHOFF ?? Racing Peer wil de B-ploeg op dezelfde dag als de A-ploeg laten spelen. “Dan moeten we de vrijwillig­ers maar om de twee weken mobilisere­n”, zegt voorzitter Erik Gijbels. “Maar je speelt je A-veld in de vernieling als ze allebei daar moeten spelen.”
FOTO BART BORGERHOFF Racing Peer wil de B-ploeg op dezelfde dag als de A-ploeg laten spelen. “Dan moeten we de vrijwillig­ers maar om de twee weken mobilisere­n”, zegt voorzitter Erik Gijbels. “Maar je speelt je A-veld in de vernieling als ze allebei daar moeten spelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium