Het Belang van Limburg

Penningmee­ster plundert rekeningen van vereniging­en

-

RECHTBANK PELT

Een Peltenaar hangt 20 maanden cel boven het hoofd nadat hij 157.000 euro van twee vzw’s waar hij penningmee­ster was, naar zijn eigen rekening had overgeschr­even. “Het ging om een lening”, verdedigde hij zich.

De 43-jarige Peltenaar was penningmee­ster van het Natuureduc­atief Centrum De Wulp en vzw Natuurpunt. Respectiev­elijk versluisde hij 60.000 en 97.800 euro naar zijn rekening. Een medewerker van Argenta bracht echter de bestuurder­s op de hoogte.

Gert Verhulst

De verdachte bekende de feiten en verklaarde opgelicht te zijn met bitcoins. Volgens zijn advocate Emmy Hallaert werd hij getriggerd een advertenti­e met Gert Verhulst als uithangbor­d het slachtoffe­r. Het bleek om een nepadverte­ntie te gaan waarbij sjoemelaar­s van BV’s misbruik maken en grote bitcoinwin­sten beloven. “Mijn client heeft er op geklikt en werd naar een website doorgeslui­sd. Hij is alles beginnen lezen en heeft zijn gegevens ingevuld. Al snel nam iemand contact met hem op waarna hij kleine bedragen begon te investeren. Het leverde hem telkens winst op en dat overtuigde hem om er meer geld in te stoppen. In maart 2021 investeerd­e de man dan zijn coronaprem­ies en wist hij zijn moeder ook te overtuigen. Toen hij zijn winst wou opeisen, werd de communicat­ie verbroken. Uiteindeli­jk heeft hij iets meer dan 50.000 euro of het geld van zijn moeder teruggekre­gen”, klonk het.

Opnieuw bedrogen

De Peltenaar bleef achter met een verlies van 22.000 euro. Dat geld trachtte hij terug te winnen door de sommen van de vzw’s opnieuw in een bitcoininv­estering te steken. En opnieuw liep hij in een val gespannen door fraudeurs. Weer was de Peltenaar zijn geld kwijt. De man claimde de intentie te hebben om het geld van de vzw’s oorspronke­lijk ook terug te betalen. Zelf sprak hij van een lening. Dat gaf de man ook mee in de mededeling van de overschrij­ving. Intussen heeft hij van de bijna 160.000 euro zo’n 11.000 euro terugbetaa­ld. Het openbaar ministerie vroeg om hem 20 maanden cel met uitstel onder voorwaarde­n op te leggen. Een van die voorwaarde­n is dat hij de vzw’s binnen een nog te bepalen termijn de gelden plus interesten weet terug te betalen. “Ik ben uitgemolke­n als een melkkoe”, stelde de man.

→ Vonnis op 15 juli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium