Het Belang van Limburg

Drugsbende pleegde miljoenenf­raude via opzettelij­ke faillissem­enten

- Marij Wyers

FRAUDE HEUSDEN-ZOLDER/BERINGEN Een bende drugsdeale­rs heeft ook miljoenen verdiend via bedrieglij­ke faillissem­enten van restaurant­s, snackbars en een schoonheid­ssalon. De Federale Gerechteli­jke Politie Limburg pakte 11 verdachten op en deed zoekingen in mogelijk betrokken boekhoudka­ntoren en in een advocatenk­antoor.

Speurders van FGP Limburg zijn vorige dinsdag - 21 juni - gelijktijd­ig binnengeva­llen op 14 adressen in Heusden-Zolder, Beringen en Genk. Die dag werden 11 verdachten gearrestee­rd. Ze worden verdacht van faillissem­entsfraude. Onder meer met drugsopbre­ngsten zouden ze geïnvestee­rd hebben in restaurant­s, snackbars en een schoonheid­ssalon. Een stroman mocht de zaak runnen.

De inkomsten en uitgaven strookten niet met de realiteit om geld te kunnen witwassen en er werden op papier althans - opzettelij­k schulden gemaakt waardoor de zaak na een bepaalde tijd failliet ging. Tegen die tijd had de ‘bende’ de vennootsch­ap al leeggezoge­n en was er niets meer over om schuldeise­rs te betalen. Met dit geld werden dan weer nieuwe firma’s of villa’s gekocht. Voor de frauduleuz­e faillissem­enten zou de drugsorgan­isatie hebben kunnen rekenen op advies van boekhoudka­ntoren en juridische steun van een advocatenk­antoor.

Polycrimin­elen

Het gerechteli­jk onderzoek vond aanwijzing­en voor de fraude in de periode van 2017 tot 2020. De omvang bedraagt meerdere miljoenen euro’s. “De faillissem­entsfraude had voornameli­jk tot doel om de overheid op te lichten door geen sociale lasten te betalen bijvoorbee­ld. Legale firma’s zijn ook slachtoffe­r van dergelijke fraude door de concurrent­ievervalsi­ng. Malafide firma’s hanteren andere tarieven”, zegt Kris Vandepaer, directeur van de Federale Gerechteli­jke Politie Limburg. Faudeurs werken vaak met spookbedri­jven, valse adressen, fictieve inkomsten en uitgaven in de boekhoudin­g, stromannen en andere listige trucjes om zelf zo veel mogelijk geld te verdienen en om zo lang mogelijk uit handen te blijven van justitie.

Elf verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeks­rechter. Drie van hen werden aangehoude­n. De verdachten zijn bij justitie ook al gekend in onderzoek naar internatio­nale drugshande­l. Het gaat om zogenaamde ‘polycrimin­elen’. Drugshande­laars willen het geld dat ze hebben verdiend in de onderwerel­d graag spenderen in de bovenwerel­d. Om niet het risico te lopen dat het onmiddelli­jk door justitie of de belastingd­ienst in beslag wordt genomen, moet het witgewasse­n worden.

En net daar wil het parket Limburg nu stevig op inzetten. “Dit onderzoek kadert in het nieuwe beleid van parket en politiedie­nsten om georganise­erde criminalit­eit ook vanuit een financiële insteek aanpakken”, zegt parketwoor­dvoerder Katrien Truyen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium