Het Belang van Limburg

LANAKEN/ MAASEIK

- Beau Melders

Onder de gewelven van de Museumkerk legt Antwerpse kunstenaar Benjamin Verdonck de laatste hand aan zijn compositie­s. Zorgvuldig legt hij plastic en papieren proppen in een curve. In een andere vitrine ordent hij wat piepschuim en hout. Verderop maakt hij van kleurrijke stukken plastiek een regenboog. Allemaal zijn het stuk voor stuk alledaagse voorwerpen die de kunstenaar vond in de Maasvallei.

Lijkwade van Turijn

Een jaar lang wandelde Benjamin tussen Kessenich en Smeermaas. Wat hem intrigeerd­e of tot hem sprak, raapte hij op. “Zo bepaalt dat object de rest van de wandeling en de latere compositie”, vertelt hij. “Dat kunnen boomzaden zijn of sigaretten­peuken. Door ze te ordenen en te behandelen krijgen de verpakking­en of pleisters opnieuw waarde en worden ze deel van een geheel. Zo zou deze compositie de lijkwade van Turijn kunnen zijn.” Benjamins expo hield al eens halt in de Kapel van Onze-LieveVrouw van Zeven Smarten in Boyen en de Kapel van de Heilige Rita op het domein Sipernau. Oud-Rekem is de laatste halte. “Elke compositie is voorgestel­d als een soort reliekschr­ijn. Ze tonen de sporen die mensen en natuur achterlate­n op plekken als het veerpont in Meeswijk of Maasmechel­en Village. Bij die laatste heb ik twee uur rond moeten wandelen voor vijf stukjes afval. Daar ligt bijna niks (lacht).”

Tree of life

Het werk van Verdonck maakt deel uit van het project Kunst aan de Maas. Daarmee willen Z33 en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland kunst naar de Maasvallei brengen. Zo komt er in elk van de vijf Maasgemeen­ten een permanent kunstwerk. “Bedoeling is dat de bevolking zelf nadenkt en beslist wat er komt”, zegt curator Tim Roerig. “In bijna elke gemeente staat het concept intussen vast. In het najaar willen we met de kunstenaar­s en ontwerpen naar buiten komen.” Lanaken bijt deze zomer de spits af. Begin augustus bouwt de Amerikaans­e kunstenaar Mark Dion zijn kunstwerk in de winterbedd­ing van de Maas in Herbricht. Daar wil hij een acht meter hoge levensboom neerplante­n. De Tree of Life wordt een sculptuur met dieren, insecten en voorwerpen uit de omgeving van het kunstwerk. Midden september moet het werk volledig klaar zijn. “Dan maken we het kunstwerk voor Kinrooi ook bekend”, zegt Roerig.

Maaszand

Ook daarnaast zit Kunst aan de Maas deze zomer niet stil. Voor de

Harlindis en Relindis-kunstroute maakt Maarten Inghels zandsculpt­uren op de dijk van Heppeneert. “Dat zal hij doen met Maaszand”, vertelt Roerig. “Op de grote zandsculpt­urenfestiv­als aan de zee gebruiken ze trouwens ook Maaszand. Inghels zal in Heppeneert een woordsculp­tuur maken. Daarnaast organisere­n we op 13 en 14 augustus wandelinge­n tijdens de Dorpsdagen in Neerharen. Dan neemt een gids je mee naar de Museumkerk en het werk van Mark Dion.”

→ De werken van Benjamin Verdonck zijn nog tot 11 september elke dag tussen 13 en 17 uur te bezichtige­n in de Museumkerk. Adres: Groenplaat­s 4, 3621 Lanaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium