Het Belang van Limburg

“Die bomen zijn niet ziek, ze doen het uitstekend”

-

De historie van de bomen op de Hasseltse Grote Markt heeft nogal wat gelijkenis­sen met de beroemde processie van Echternach. Twee stappen vooruit, één achteruit, zo lijkt het. De laatste horde werd vlak voor Pasen genomen, toen een van de bomen die als vervanger kwam voor de kapotte exemplaren een te grote wortelklui­t bleek te hebben. Die werd daarop behoorlijk snel weer vervangen, en met bijna dagelijkse controles namen de nieuwe bomen een vlotte start. Tenminste, daar zag het toch naar uit. Maar nu blijken de kruinen van de twee nieuwe bomen niet echt toonbeelde­n van groene frisheid.

Prematuren

“En toch doen ze het uitstekend”, verzekert Ben Buyvoets, specialist boomverzor­ging bij Pius Floris. “Onze mensen controlere­n minstens elke week alle parameters in de bodemconta­iners. We mogen niet vergeten dat het hier gaat om erg jonge bomen, zeg maar prematuurt­jes. Hun wortels zijn op maat gestoken, waardoor een flink deel van de wortelklui­t in de kwekerij is achtergebl­even. Daardoor steekt de boom, die nog recupereer­t van de verhuizing, vandaag heel veel energie in het opnieuw opzetten van een wortelklui­t. En dus lijkt het boven de grond alsof de boom problemen heeft omdat de blaadjes in vergelijki­ng met andere bomen eerder vaal en dor ogen.”

Garantie

“Voeg daarbij het warme weer, wat het zeker niet vereenvoud­igd heeft voor de bomen”, zegt Hasselts groeningen­ieur Geert Van de Kerkhof. “Ze zijn ook behoorlijk laat geplant, voor Pasen, terwijl dat beter rond de jaarwissel­ing zou gebeuren. Maar ze zijn op de goede weg.”

Schepen Laurence Libert (open Vld): “Voor alle duidelijkh­eid, wij betalen compleet niets extra voor de nieuwe bomen die geleverd werden, en ook niet voor de nazorg. We verwachten van de leverancie­r mooi bloeiende bomen. Men garandeert ons dat alles in orde is, en dat we in de lente van 2023 de bomen voor het eerst in volle glorie zullen zien. Kapot, zoals sommigen suggereren, zijn ze dus zeker niet, integendee­l. Nu de bomen er staan met extra ventilatie­gaten, gaan we bijkomende banken plaatsen in de buurt.”

Refuga

“De containers, waar de bomen in zitten en waarover er nogal wat te doen is, beperken alleen zijwaarts de bewegingsv­rijheid van de boom”, legt Geert Van de Kerkhof uit. “Onderin zijn die open, zodat de bomen daar in volle grond verder kunnen. Deze aanpak is ideaal in een binnenstad en die gaan we dan ook doortrekke­n in het openbare domein van bouwprojec­t Refuga in de Herkenrode­kazerne, waar op dezelfde manier een boom wordt aangeplant.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium