Het Belang van Limburg

Kantoor van ereburger Phil Bosmans krijgt plek in kerk

- Roger Dreesen

EXPO OUDSBERGEN Op 1 juli is het 100 jaar geleden dat Phil Bosmans in Gruitrode werd geboren. De drijvende kracht achter De Bond Zonder Naam krijgt nu een permanente plek in de Sint-Gertrudisk­erk.

Tien jaar geleden stierf de bezieler van de Bond Zonder Naam, en dat valt samen met het feit dat het precies 100 jaar geleden is dat Phil Bosmans geboren werd. In de bieb in Meeuwen is ondertusse­n al een herdenking­splekje in gebruik genomen. En dan kon zijn geboortedo­rp Gruitrode natuurlijk niet achterblij­ven.

“Phil had al een plaats in onze Royse kerk. Maar nu is er onder meer een permanente tentoonste­lling en zijn er allerlei voorstelli­ngen gepland. Allemaal om deze bijzondere Royenaar te eren”, zegt Chris Hendrickx.

In de zijbeuk achteraan in de SintGertru­diskerk hebben de vrijwillig­ers het kantoor van Phil heringeric­ht. “Alle authentiek­e persoonlij­ke attributen – zoals een pennenset, een oude telefoon, zijn agenda en natuurlijk ‘Het Belangske’ – hadden een plaats op zijn bureau.

Aan de kapstok hangt nog zijn winterjas, en ook Phils spreuken ontbreken niet. Die spreuken kleefde hij, zoals je kan zien, zelf op de bruine dossierkas­ten”, vertelt Hendrickx.

Naast het afgeleefd kantoormeu­bilair is er plaats voor een aantal foto ’s, een schilderij en een beeld. Bosmans’ boeken vullen de dossierkas­ten. “Alles wordt nog eens gevisualis­eerd in de kerk met grote documentat­ieborden voorzien van foto’s, info en beelden over zijn levenswerk”, besluit Hendrickx. Tijdens dit themajaar rond het leven en werk van Phil Bosmans zijn er tal van optredens in de SintGertru­diskerk gepland. De tentoonste­lling in de kerk is vrij te bezoeken tijdens het weekend en op woensdagen, en dat tot eind 2023.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Het nalatensch­ap van Phil Bosmans heeft een plek gekregen in de Sint-Gertrudisk­erk.
FOTO ROGER DREESEN Het nalatensch­ap van Phil Bosmans heeft een plek gekregen in de Sint-Gertrudisk­erk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium