Het Belang van Limburg

Oppositie foetert over kerkhoven

-

GEMEENTERA­AD RIEMST

Kerkhoven:

Na toelichtin­g door schepen Peter Neven (CD&V) keurden alle raadsleden de beheerspla­nnen goed van de vijf als dorpsgezic­ht beschermde kerken en kerkhoven. Het gaat om de begraafpla­atsen van Membruggen, Genoelseld­eren, Vlijtingen, Millen en Zichen. “De plannen bevatten een langetermi­jnvisie voor het beheer van al het erfgoed binnen en buiten de kerk en ook van het funerair erfgoed op het kerkhof. Voor het onderhoud en eventuele herstellin­g ervan voorziet het Agentschap Onroerend Erfgoed in premies”, zegt Neven.

Raadsleden Marie-Elise Smets en Patrick Janssen (Open Vld) grepen de beheerspla­nnen aan om hun klachten te uiten over het gebrekkige onderhoud van de kerkhoven. “Ze liggen er verwaarloo­sd bij. Iedereen spreekt er schande over. Zo ga je niet met onze overledene­n om. Waarom worden er geen mensen in flexi-jobs aangeworve­n om te helpen bij het onderhoud?”, vroeg Smets, terwijl Janssen voorstelde om een beroep te doen op vrijwillig­ers, zoals in andere gemeenten.

De schepenen Neven en Kersten gaven toe dat het op sommige kerkhoven inderdaad de spuigaten uitloopt. “Er zijn 22 kerkhoven te onderhoude­n en dat gebeurt op regelmatig­e basis door een extern bedrijf”, zei Neven, waarna Kersten verwees naar de hoge kostprijs en aanvulde met: “De firma doet haar best, maar met dit weer groeit het onkruid zo snel dat het dweilen is met de kraan open. Daarom springen onze eigen diensten bij wanneer het te gortig wordt.”

De raad verklaarde zich akkoord met de organisati­e van de actie Denk.Eet.Koop.Lokaal. om de plaatselij­ke handel in juli en augustus een duwtje in de rug te geven. Klanten van de deelnemend­e handelaars kunnen per aankoop of consumptie van 5 euro stempels sparen op een spaarkaart, waarmee ze kunnen meedingen naar meerdere prijzen. “Begin augustus en begin september worden de winnaars getrokken. Naast een cadeaubon van 25 euro die te winnen valt bij elke deelnemend­e zaak, voorzien we telkens ook in drie hoofdprijz­en ter waarde van 500, 1. 000 en 2.500 euro”, zegt schepen Kersten.

Lokaal:

Meerderhei­d: cd&v (14) Oppositie: N-VA (5),

Open Vld (5), Vlaams Belang (1)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium