Het Belang van Limburg

Mediteren én zweten met yogaleraar Kevin in ‘Personal Trainers’

Dinsdag verhuizen we naar het Hasselts yogacenter Plooy.

-

De dag begint al vroeg in de yogastudio die uitkijkt op de Hasseltse binnenstad. Om zes uur ’s ochtends worden de yogamatjes uitgerold. De ideale manier om aan je werkdag te beginnen, volgens Kevin Haesen. “Ik vergelijk het graag met een tafel. Als je op het einde van de dag aan yoga doet, neem je als het ware een spons om de tafel af te kuisen waarop heel de dag van alles gesmodderd is. Dan kan je gaan slapen met een rustig gemoed omdat je tafel weer proper is. Maar als je ’s morgens al yoga-oefeningen doet, leg je er zo’n plastieken tafelkleed over waardoor er minder plekken op je tafel komen. ’s Avonds haal je het kleed weg en kan je ook je bed inkruipen met een propere tafel. Maar het voordeel is dat er door dat tafelkleed geen blijvende ringen op je tafelblad kunnen ontstaan.”

Verschille­nde soorten

Ongeacht welk tijdstip je verkiest, geven Kevin en zijn vriendin Noémi al zo’n zes jaar yogasessie­s in groep of privé in het ruime pand. “We proberen een zo breed mogelijk gamma aan te bieden. Dat gaat van puur stilzitten en mediteren tot heel krachtige en intense sessies waarbij het zweet van je lijf loopt. En alles daartussen­in, want er zijn heel veel verschille­nde soorten yoga. Net omdat er zoveel verschille­nde mensen zijn.” De Antwerpena­ar, die in Limburg een nieuwe thuis heeft gevonden, merkt dat yoga veel meer mainstream geworden is. “Mensen weten intussen beter waarvoor ze naar de les komen. Toen wij pas begonnen, wisten ze totaal niet waar ze zouden terechtkom­en. Dat merkten we aan hoe ze gekleed waren en de vragen die ze stelden. Ondertusse­n weten ze al behoorlijk wat ze mogen verwachten.”

IJsbaden

Bij Plooy moet je geen zweverig gedoe verwachten. “Wij staan hier stevig met de voetjes op de grond. We proberen de brug te slaan tussen eeuwenoude wijsheid en moderne wetenschap”, legt Kevin uit, die zich constant laat bijscholen. “Ik ben altijd wel een nieuwe opleiding aan het volgen. Soms handelt die over een onderwerp dat op het eerste gezicht misschien weinig met yoga te maken heeft. Zo ben ik bezig met moderne bewegingsl­eer, anatomiecu­rsussen, meditatieo­pleidingen ...”

Hij verdiept zich ondertusse­n ook al een hele tijd in het nemen van ijsbaden. “Dat sluit volgens mij aan bij yoga omdat het te maken heeft met het onder controle houden van je lichaam en reacties. Sinds 2010 neem ik koude douches en regelmatig een ijsbad. Toen ik daarmee begon, was dat nog niet zo populair. Nu denkt iedereen dat ie daarmee het warm water uitvindt. (lacht) Die douches en baden hebben mij al heel goed gedaan, zowel fysiek als mentaal. Het is gezond, je huid wordt zachter, je versterkt je resistenti­e tegen ziektes en je vermogen om met dingen om te gaan. En je bespaart ook nog eens op energie.”

Lenig

Kevin had de microbe voor yoga al heel vroeg te pakken. “Als tiener was ik al erg geïnteress­eerd in filosofie en alles wat met zelfontwik­keling te maken heeft. Als veertienja­rige las ik boeken van de grote filosofen, maar het was me allemaal iets te theoretisc­h. Nadat ik de brug had gemaakt naar de oosterse filosofieë­n heb ik yoga ontdekt. Het is zo’n waardevol gereedscha­p omdat het filosofie heel praktisch maakt. Het wereldbesc­houwende en het fysieke gaan hand in hand. Dat vind ik zo mooi en dat sluit goed aan bij wie ik ben. Daarom ben ik er nu al meer dan twintig jaar mee bezig.”

Als je al zovele jaren yogaposes aanneemt en een studio runt die Plooy heet, dan moet Kevin zich intussen toch met gemak kunnen dubbelploo­ien? (lacht) “Dat valt heel goed mee. Ik ben niet super lenig, maar ik zie dat net als een voordeel. Dat maakt mij een betere leraar, want ik kan mij beter inleven in mensen die ook niet zo flexibel zijn. Voor elke centimeter met mijn handen dichter naar de grond heb ik heel hard moeten werken.”

→ ‘Personal Trainers’, Play4, 21.20 uur → www.plooy.be

 ?? FOTO PLAY4 ?? Kevin Haesen runt yogacenter Plooy in Hasselt.
FOTO PLAY4 Kevin Haesen runt yogacenter Plooy in Hasselt.
 ?? FOTO PLAY4 ?? Yoga is de ideale manier om aan je werkdag te beginnen, volgens Kevin Haesen.
FOTO PLAY4 Yoga is de ideale manier om aan je werkdag te beginnen, volgens Kevin Haesen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium