Het Belang van Limburg

Warme Thatcher

- Reacties: dekern@hbvl.be Yves Lambrix

If you want something said, ask a man; if you want something done, ask a woman (als je wilt dat iemand iets zegt, vraag het aan een man; als je wilt dat iemand iets doet, vraag het aan een vrouw). Deze oneliner van voormalig Brits premier Margaret Thatcher moet kersvers cd&-voorzitter Sammy Mahdi niet zijn ontgaan. Door zijn eigen kabinetsch­ef Nicole de Moor tot staatssecr­etaris te promoveren, zorgde Mahdi voor een verrassing van formaat én verzekert hij zich ervan dat zijn kordate lijn op Asiel en Migratie wordt voortgezet. Dat hij de migratie-expert van de Wetstraat de “warme Thatcher van Vlaanderen” noemde is allerminst toeval.

Hoewel bij het grote publiek onbekend en pas 38 lentes jong kan Nicole de Moor al een indrukwekk­end palmares voorleggen. Na jobs bij het Vlaams Agentschap Inburgerin­g en Integratie en het Commissari­aat voor de Vluchtelin­gen en de Staatlozen was ze als specialist­e asiel en migratie actief op de kabinetten van de cd&v-ministers Kris Peeters, Koen Geens en Nathalie Muylle. De voorbije 21 maanden gaf ze als kabinetsch­ef achter de schermen Mahdi’s beleid vorm. Eén keer beklom ze zelf het politieke strijdtone­el, in 2019, op de Brusselse cd&v-lijst voor het Vlaams Parlement. Met amper 379 stemmen bewees ook zij dat dossierken­nis en popularite­it twee verschille­nde werelden zijn. Als staatssecr­etaris kan en moet dat beter. Met het oog op de verkiezing­en van 2024 zal ze van Anderlecht naar haar ouwe gouw Oost-Vlaanderen verhuizen, om daar een nieuwe sterke tandem met partijgeno­ot Vincent Van Peteghem te vormen.

Wie niets te verliezen heeft, moet risico’s nemen. Dat geldt in voetbal én in politiek. Met peilingen rond en zelfs onder de 10 procent staat cd&v in 2024 immers voor ça marche ou ça casse, voor een doorstart of het einde. In die zin is de aanstellin­g van De Moor een risico. Want net als die andere cd&v-spits Annelies Verlinden (federaal minister) is ook De Moor niet verkozen. Dat cd&v in 2019 maar liefst 14 van haar 45 zitjes in het federaal en Vlaams Parlement verloor, zit daar voor veel tussen. De ruimte om daar nieuwe, frisse gezichten te lanceren is dus veel kleiner geworden. En dus komt Mahdi met een nieuw wit konijn, tot ongenoegen van zijn Kamerfract­ie die erop stond dat de nieuwe staatssecr­etaris uit haar rangen zou komen. Quod non. Als die nieuwe “warme Thatcher” over twee jaar de strijd tegen de echte Iron Lady’s van N-VA en Open Vld verliest en cd&v breekt, zal Sammy Mahdi daar intern op worden afgerekend. Ook dat is politiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium