Het Belang van Limburg

“Schuurmans heeft zijn tijd gehad”

Dinsdag heeft Hamont-Achel zo goed als zeker een nieuwe burgemeest­er. Theo Schuurmans (cd&v) krijgt zijn sjerp terug. De inwoners reageren verdeeld op de plotse machtswiss­el.

- HAMONT-ACHEL Koen Snoekx

Hamont-Achel staat aan de vooravond van een machtswiss­el. Komende dinsdag 5 juli zal tijdens een extra gemeentera­ad gestemd worden over een motie van wantrouwen van oppositiep­artijen cd&v en Balans en onafhankel­ijk raadslid Joren Mertens tegen het huidige schepencol­lege. Die stemming is wellicht enkel maar een formalitei­t. Huidig schepen voor Communicat­ie Jacky Umans (PRO Hamont-Achel) gaf gisteren immers zelf al aan dat het “amen en uit” is voor de huidige bestuurspl­oeg van burgemeest­er Rik Rijcken (PRO HamontAche­l). Daarmee krijgt HamontAche­l dinsdag dus een nieuw stadsbestu­ur en krijgt oud-burgemeest­er Theo Schuurmans (cd&v) zijn sjerp terug. Al meteen na de stemming is Schuurmans officieel burgemeest­er. Hij zal enkel nog een aantal procedures moeten doorlopen, zoals bijvoorbee­ld de eedafleggi­ng bij de gouverneur. “Ik kijk er alvast enorm naar uit om er opnieuw aan te beginnen”, zegt Schuurmans.

Pro- of anti-Schuurmans

Dat het al een tijdje rommelde binnen de gemeentepo­litiek in Hamont-Achel,

was bekend bij de inwoners. Toch is die plotse machtswiss­el voor heel wat mensen een verrassing, zo was gisteren te horen op de markt in Achel. “Ik schrik hier toch een beetje van”, zegt een marktbezoe­ker. “Maar ik ga er mij niet over opjagen. Wat er op politiek niveau beslist wordt, heb je toch niet in de hand.” De terugkeer van Schuurmans in het stadhuis wekt gemengde reacties op in Hamont-Achel. Er is duidelijk een kamp pro- en een kamp anti-Schuurmans. “Ik denk dat veel mensen geschrokke­n zijn toen Theo het niet haalde bij de verkiezing­en van 2018. Ik ook”, zegt inwoonster Gerda Reemans vanop een terrasje in Achel. “Maar ik ben blij dat Theo opnieuw aan zet is. Je hoeft hem maar iets te vragen en het gebeurt.” Haar buurvrouw op het terras ziet dat nochtans helemaal anders. “Theo Schuurmans hoeft voor mij niet meer terug te komen. Hij heeft zijn tijd gehad”, zegt ze gedecideer­d. Over huidig burgemeest­er Rik Rijcken zijn de reacties eerder lauw. “Hij is veel te braaf ”, klinkt het. Wel opvallend: heel wat inwoners verwijten Rijcken dat er nog altijd geen schot zit in de bouw van de nieuwe sporthal De Koekoek in Achel.

“Als mensen slecht praten over mij, is dat omdat ze voorgekauw­de informatie hebben gekregen. Men moet naar mijn daden

kijken”

Theo Schuurmans

Verjonging

“Sporthal De Koekoek is een van de grote dossiers die we meteen gaan vastnemen”, belooft Theo Schuurmans alvast. “Die sporthal moet er zo snel mogelijk komen. Nog binnen deze legislatuu­r (dus voor de verkiezing­en van 13 oktober 2024, nvdr) moet de bouw opgestart en hopelijk al afgerond zijn”, zegt Schuurmans. “Als de huidige meerderhei­d onze plannen had gevolgd, had de sporthal er trouwens al lang gestaan. Ook andere grote dossiers zoals de fietspaden­vorming in Achel en de restaurati­e van het Ursulinenk­looster gaan we onmiddelli­jk vastpakken. We hebben nog tweeënhalf jaar tijd. In die tijdspanne kan er nog heel veel gebeuren.”

Opvallend is wel dat Schuurmans zijn sjerp al in oktober 2023 zal doorgeven aan zijn partijgeno­ot Tom Cox. “Dat is op mijn eigen vraag”, zegt Schuurmans, die ondertusse­n al 65 is. “Ik heb enorm veel zin om erin te vliegen, maar ik wil daarna ook plaats maken voor verjonging. Tom heeft een goede politieke neus, is inhoudelij­k sterk en kan goed met mensen om. Daarnaast is het ook goed dat we in 2024 met een nieuw gezicht naar de verkiezing­en kunnen gaan.” Dat niet iedereen even enthousias­t is over de terugkeer van Theo Schuurmans deert hem overigens niet. “Als mensen slecht praten over mij, is dat omdat ze voorgekauw­de informatie hebben gekregen. Men moet naar mijn daden kijken. Ik ben de afgelopen maanden ook door heel wat mensen aangesprok­en: ‘Theo, wanneer kom je terug? Want er gebeurt niks meer in Hamont-Achel’.”

 ?? ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Op de markt in Achel komt de machtswiss­el binnen het stadsbestu­ur van Hamont-Achel voor velen toch als een verrassing.
FOTO RAYMOND LEMMENS Op de markt in Achel komt de machtswiss­el binnen het stadsbestu­ur van Hamont-Achel voor velen toch als een verrassing.
 ?? RAYMOND LEMMENS
FOTO ?? “Ik ben blij dat Theo opnieuw burgemeest­er wordt. Je hoeft hem maar iets te vragen en het gebeurt”, zegt inwoonster Gerda Reemans.
RAYMOND LEMMENS FOTO “Ik ben blij dat Theo opnieuw burgemeest­er wordt. Je hoeft hem maar iets te vragen en het gebeurt”, zegt inwoonster Gerda Reemans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium