Het Belang van Limburg

Overlopers, scheldende schepen en een rel over het zwembad van de burgemeest­er

Rik Rijcken (PRO) en Theo Schuurmans (cd&v) kwamen 13 jaar geleden lijnrecht tegenover elkaar te staan. Rijcken greep in 2018 de macht, maar moet die nu opnieuw uit handen geven. Waarom in Hamont-Achel al jaren politieke chaos heerst.

- Geert Van Baelen

Dertien jaar geleden kwamen politieke vrienden lijnrecht tegenover elkaar te staan. Cd&v-schepen voor openbare werken Rik Rijcken en cd&v-gemeentera­adslid Willy Hulsbosch stapten uit de partij en zetelden verder als onafhankel­ijke. Ze protesteer­den daarmee tegen een belastingv­erhoging. Tot dan had cd&v altijd zorgeloos in haar eentje de plak gezwaaid, maar nu viel de partij plots terug tot

11 zetels. Weg met de stabiele meerderhei­d en voor het eerst viel het woord ‘bestuurloo­sheid’. Rik Rijcken hield PRO Hamont-Achel boven het doopvont en drie jaar later ruilde ook schepen en kloosterli­ng met het rode hoedje Bèr van de Schans het cd&v-schip in voor dit nieuwe project. PRO Hamont-Achel ging op ramkoers met cd&v en haalde bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2012 in een klap 9 zetels, één minder dan de vroegere vrienden van cd&v. De christende­mocraten vormden daarop een coalitie met Balans en konden zo met een meerderhei­d van 12 zetels de ploeg van Rik Rijcken naar de oppositie verwijzen. Maar PRO Hamont-Achel en de andere oppositief­ractie N-VA legden in de jaren daarna Theo Schuurmans (cd&v) het vuur aan de schenen.

Stadspark

De partij van Rik Rijcken (PRO) ploos zes jaar lang - van 2012 tot 2018 - elk dossier van de meerderhei­d uit, met PRO-fractielei­der Jacky Umans voorop. In enkele grote dossiers stonden de twee kampen lijnrecht tegenover elkaar. De inplanting van het Huis van het Kind in het stadspark was een struikelbl­ok. Volgens PRO was dit goedkoper ondergebra­cht in het klooster. Twee andere grote projecten staan tot vandaag garant voor hoogoplope­nde discussies. Het project Wonen in het Park aan de Wal in Hamont, een onderdeel van het Masterplan voor Hamont-centrum, is een doorn in het oog van PRO. Zij zien liever een groen stadspark in plaats van 66 appartemen­ten in een parkomgevi­ng. De plannen die cd&v en Balans hadden ontwikkeld om de huidige sporthal De Koekoek te renoveren en uit te breiden botsten op hun afkeur. PRO en N-VA wilden eerst een locatie-onderzoek voor een nieuwe hal. Burgemeest­er Theo Schuurmans kreeg de wind van voor toen hij in beroep ging tegen de beslissing van een stedenbouw­kundig ambtenaar, omdat de overkappin­g van zijn zwembad werd geweigerd. Schuurmans maakte gebruik van zijn rechten, maar de oppositie buitte de situatie uit in aanloop naar de verkiezing­en. Ook zorgde een grondruil grenzend aan een perceel in eigendom van de vrouw van de burgemeest­er voor politieke beroering en een schorsing door de gouverneur “omdat minstens een

schijn van partijdigh­eid was ontstaan.”

Burgemeest­erswissel

De opposities­trijd loonde want in 2018 werd PRO met bijna 40 procent de grootste partij. Rik Rijcken (PRO) haalde bijna 300 stemmen meer dan stemmenkan­on Theo Schuurmans. Met de hulp van N-VA vormde PRO een nieuwe, nipte meerderhei­d van 12 zetels tegenover 11 zetels van cd&v en Balans.

De wittebrood­sweken duurden echter niet lang, want de kersverse oppositie liet geen kans onbenut om het de nieuwe beleidsplo­eg moeilijk te maken. cd&v en Balans hadden nog vlak voor het einde van de legislatuu­r belangrijk­e beslissing­en doorgevoer­d in de dossiers rond de sporthal en projectgro­nden aan de Wal. PRO en N-VA voelden zich gegijzeld en dienden een klacht in bij de gouverneur. De beslissing­en werden niet uitgevoerd, maar cd&v waarschuwd­e dat het breken van gemaakte afspraken kan leiden tot contractue­le schadeverg­oedingen.

PRO Hamont-Achel en N-VA lijken in hun eerste beleidsjar­en nauwelijks de kans te krijgen om echt beleid te voeren. Op gemeentera­den worden discussies over belangrijk­e dossiers eindeloos herhaald, zonder dat er echt schot in de zaak lijkt te komen. In het dossier van de sporthal, het duurste van de legislatuu­r, wordt geen vooruitgan­g geboekt . De herbekeken plannen lijken daarbij niet drastisch af te wijken van de vorige, tot grote ergernis van de cd&v-oppositie. Ook het dossier aan de Wal zit in een impasse. Ook waren er onderweg pijnlijke uitschuive­rs zoals schepen Bèr van de Schans (PRO) die een oppositier­aadslid uitschold voor “dikke zevertrut”.

Doodsteek

De doodsteek voor het project van Rik Rijcken werd uiteindeli­jk gegeven door Joren Mertens (N-VA). Hij maakte deze legislatuu­r een stil debuut in de gemeentepo­litiek, eerst als verlegen gemeentera­adsvoorzit­ter waarna hij vorig jaar Jef Plas opvolgde als schepen van Sport.

De mentalitei­t in de coalitie zinde hem niet en hij liet steeds meer een eigen mening horen. Ook trof hij naar eigen zeggen onregelmat­igheden aan in het dossier rond de sporthal waar hij als jurist niet mee verder kon. Hij nam in april ontslag uit de N-VA om verder te zetelen als onafhankel­ijk schepen. Dat leidde tot grote ergernis van schepen Roger Mertens (N-VA), een neef van Jorens’ vader. Hoewel hij beloofde de stad niet in bestuurloo­sheid te storten, voelde iedereen de bui wel hangen. En het vermoeden werd maandag bevestigd bij het uitsturen van een agenda voor een extra gemeentera­ad: schepen Joren Mertens kiest de kant van de oppositie om de ploeg van Rik Rijcken terug naar de oppositieb­anken te sturen. Gevolg: de sjerp is terug voor Theo Schuurmans.

 ?? FOTO HBVL ?? Rik Rijcken (PRO).
FOTO HBVL Rik Rijcken (PRO).
 ?? FOTO RL ?? Theo Schuurmans (cd&v).
FOTO RL Theo Schuurmans (cd&v).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium