Het Belang van Limburg

Meeste jobzekerhe­id met Tandheelku­nde en zorgdiplom­a

-

Welke studierich­tingen zijn een garantie op werk?

Wie absoluut zeker wil zijn van een job, kiest het best voor Tandheelku­nde. Alle 83 afgestudee­rden in 2020 hadden een jaar later werk. Ook met een zorgdiplom­a (hoger beroepsond­erwijs) of een masterdipl­oma Geneeskund­e kan u vrijwel meteen aan de slag.

Welke richtingen scoren slechter op de arbeidsmar­kt?

Minder goed zal het u vergaan met een BSO-diploma Decoratiev­e Technieken. Bijna één op de vijf jongeren in die sector zit na een jaar nog thuis. Ook een bachelordi­ploma in de Audiovisue­le en Beeldende Kunsten en een BSO-diploma in de Mode of Handel hebben weinig succes op de arbeidsmar­kt.

Heeft het zin om een zevende jaar te studeren?

Zeker en vast. Zo vindt niet iedereen met een zorgdiplom­a bijvoorbee­ld snel werk. Zo is 13 procent van de jongeren met een BSOzorgdip­loma na een jaar nog werkloos. Met een zevende specialisa­tie op het cv zakt dat al naar 6 procent. Bij technische opleidinge­n in het secundair onderwijs zien we dezelfde tendens. Ook daar ligt het percentage werkzoeken­den na een jaar de helft lager bij jongeren die een zevende jaar volgden.

Is een hoger diploma in hetzelfde vakgebied een meerwaarde?

Ja en nee. In het algemeen zijn de jobkansen met een universita­ir masterdipl­oma even groot als met een profession­ele bachelor of met een diploma uit het hoger beroepsond­erwijs. Het percentage werkzoeken­den schommelt voor al die diploma’s rond de 2,5 procent. Maar er zijn verschille­n per studierich­ting. Wie architect wil worden, heeft met een masterdipl­oma bijvoorbee­ld meer kans op succes dan met een profession­ele bachelor. Een uitzonderi­ng vormt het onderwijs, daar geldt net het omgekeerde: slechts 1,7 procent van de profession­ele bachelors met een onderwijsd­iploma vindt geen job, met een masterdipl­oma is dat 3 procent. Masters worden dan wel beter betaald, voor sommige functies zijn ze overgekwal­ificeerd.

 ?? FOTO RR ?? Fien Luyckx behaalde in 2020
haar masterdipl­oma.
FOTO RR Fien Luyckx behaalde in 2020 haar masterdipl­oma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium