Het Belang van Limburg

Agenten van LRH veiliger de baan op met zwaailicht op hun schouder

- Marij Wyers Hans Otten, Britt Peeters en Dirk Coosemans

GUARDIAN ANGELS HASSELT Als eerste korps van het land gaat politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad inspecteur­s uitrusten met een blauw zwaailampj­e op de schouder. De ‘guardian angels’ komen overgewaai­d uit Amerika en zijn tot acht kilometer ver te zien, zelfs door een politiehel­ikopter.

De Amerikaans­e politie werkt al enige tijd met de guardian angels of beschermen­geltjes, zoals de zwaailampj­es heten. “Een van onze inspecteur­s heeft het lampje online ontdekt”, zegt LRHkorpsch­ef Philip Pirard. “We waren meteen gewonnen voor het idee en hebben beslist om alle inspecteur­s en hoofdinspe­cteurs van onze interventi­e- en verkeersdi­enst ermee uit te rusten.”

Pukkelpop

Het blauwe veiligheid­slampje kan met een magnetisch­e clip worden aangebrach­t op het schouderge­deelte van het kogelweren­d vest. Het ledlampje is oplaadbaar via een USB-kabel. Het kan opvallend flikkeren, zoals een zwaailicht. Door de intense lichtsterk­te is de agent tot acht kilometer ver zichtbaar. “Onze mensen werken in de moeilijkst­e omstandigh­eden waarbij hun zichtbaarh­eid vaak erg beperkt is. Denk maar aan het vaststelle­n van verkeerson­gevallen, huiszoekin­gen of opsporinge­n op slecht verlichte plaatsen. Zij moeten dit in de veiligste omstandigh­eden kunnen doen en daar zullen de guardian angels bij helpen.” De zwaailicht­jes kunnen ook dienstdoen als leeslampje.

Bij nachtelijk­e zoekacties is zo’n lampje bovendien een enorme hulp voor de luchtsteun. Door het ingebouwde infraroodl­icht kan een politiehel­ikopter of een drone de politiemen­sen op het terrein spotten. Ook een politiehon­d met een lampje aan de halsband kan worden gezien. Politie LRH zal de lampjes ook inzetten voor de mountainbi­keteams zodat die in het donker en als ze van de fiets stappen nog beter zichtbaar zijn. Tijdens Pukkelpop zal een agent met blauw zwaailicht­je op de schouder ook beter opvallen in de massa. LRH heeft 153 guardian angels aangekocht, voor in totaal 22.000 euro. Die worden de volgende dagen opgespeld bij de politieplo­egen met nachtdiens­t.

ZEDENZAAK

MOORD HERSELT

Het slachtoffe­r woonde sinds begin dit jaar in een stacaravan in het bosrijke gebied Langdonken in Herselt. Hij legde geen contact met de buren. Sinds enkele maanden was Caroline D., een 46-jarige vrouw, bij hem ingetrokke­n. Ze hadden geen relatie, maar de man bood haar verblijf aan omdat Caroline uit haar huurappart­ement in Antwerpen gezet was. De vrouw klopte maandagavo­nd aan bij een buur die zo’n honderd meter verder in het bos woont. “Ik had haar voordien nog maar één keer gezien”, zegt de man. “Ze kwam nogal instabiel over, alsof ze onder invloed van drugs was. Ze klaagde dat de man een onaangenaa­m mens was om mee samen te leven. Zo zou ze van hem een auto hebben gekocht maar hij weigerde haar de sleutels te geven. Op een gegeven moment zei ze letterlijk: ‘Ik ga hem kapotmaken’. Ik geloofde natuurlijk niet dat ze dat meende. Achteraf snapte ik dat ze iets met me wilde afspreken toen ze zei: ‘Als ik straks roep:

Bellen!, moet je de politie bellen.’ Ze is daarop naar de caravan teruggegaa­n. Van wat nadien gebeurde, heb ik niets gezien, maar wel alles gehoord. Er klonk veel geschreeuw. Plots hoorde ik haar inderdaad roepen: ‘Bellen, bellen!’ Daarop heb ik de hulpdienst­en verwittigd.”

Het medisch personeel trof in de omheinde tuin rond de stacaravan het lichaam van de 64-jarige bewoner aan. Hij vertoonde steekwonde­n. De moordverda­chte is door de politie opgepakt voor verhoor. “Het slachtoffe­r is bij ons niet bekend, want hij zou nog maar pas in onze gemeente wonen”, reageert burgemeest­er Peter Keymeulen van Herselt.

Drugsprobl­ematiek

Over de vrouw is wel meer geweten. Ze zou uit het Antwerpse zijn en is al vaak met de politie in aanraking gekomen. Niet zo heel lang geleden werd ze gecolloque­erd omdat ze zware psychische problemen had. Er is ook sprake van een drugsprobl­ematiek. Volgens mensen die haar sinds haar jeugd kennen, is Caroline D. “altijd een moeilijk karakter geweest”. De vrouw kon gisteren nog niet verhoord worden, en dus is het niet duidelijk wat haar bezield heeft. Vandaag verschijnt ze voor de onderzoeks­rechter

 ?? FOTO RR ?? Moordverda­chte Caroline D. lichtte eerst een buur in: “Ze zei: ‘Ik ga hem kapotmaken’.”
FOTO RR Moordverda­chte Caroline D. lichtte eerst een buur in: “Ze zei: ‘Ik ga hem kapotmaken’.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium