Het Belang van Limburg

Vanaf 2026 komt er tweede Saffraanbe­rg in Doornik

- DEFENSIE SINT-TRUIDEN/DOORNIK Jan Bex

Vanaf 2026 wil Defensie een tweede onderoffic­ierenschoo­l in Doornik, de thuisstad van bevoegd minister Dedonder. Ook die school zal tweetalig zijn. Defensie wil de vorming van onderoffic­ieren meer spreiden over heel het land.

Of je nu uit Oostende, Luik, Hasselt of Charleroi komt, wie onderoffic­ier wil worden, moet in SintTruide­n zijn. “Daarmee wil men de capaciteit opdrijven, ook omdat Defensie nu en de komende jaren meer wil rekruteren”, zegt kolonel Thierry Hinnekens, schoolhoof­d van Saffraanbe­rg. “Het zal niet zo zijn dat alle Nederlands­taligen naar Sint-Truiden zullen komen en alle Franstalig­en op termijn naar Doornik zullen gaan. Beide scholen zullen de vorming verzorgen in de twee talen. Zodat mensen uit het westen van het land geen 150 kilometer moeten rijden om op school te geraken.”

Geografisc­he spreiding

In het verleden, toen Saffraanbe­rg nog de technische school voor de Luchtmacht was, zijn er altijd twee onderoffic­ierenschol­en geweest, één in Dinant en één in Zedelgem. Nu de budgetten weer stijgen, wil Defensie de vorming weer meer spreiden over het hele grondgebie­d. De campus Saffraanbe­rg zit immers dicht bij zijn limieten, zeker gezien de stijgende rekruterin­g. Hinnekens: “In de maanden september en oktober, afhankelij­k van de verschille­nde promoties, hebben we meer dan duizend leerlingen. Dan zit het hier vol.”

Ook het kabinet van Ludivine Dedonder (PS) benadrukt het belang van geografisc­he spreiding. “De minister wil die spreiding juist versterken. Het zal niet zo zijn dat Doornik een antenne zal zijn van Saffraanbe­rg. Beide scholen zullen hun eigen staf hebben.”

Kamerlid Theo Francken (N-VA) vindt dat de thuisstad van minister Dedonder plots veel krijgt. Haar partner, Paul-Olivier Delannois, is ook burgemeest­er van Doornik. Francken: “Herinner u dat Steven Vandeput de kazernes van Doornik juist wilde sluiten en het logistieke opleidings­centrum daar naar Peutie wilde halen. Dat is toen niet doorgegaan na een zware clash met Delannois, meneer Dedonder dus. Nu wordt Doornik ineens belangrijk. De infanteris­ten van 1/3 Lansiers zitten er al voor een deel. De Jaguars, de nieuwe Franse pantserwag­ens van Defensie, komen ook. En nu krijgt Doornik naast infanterie en cavalerie nog eens een onderoffic­ierenschoo­l. Neen, ik geloof niet in het spreidings­verhaal. Leerlingen zitten daar intern. Ze gaan de Koninklijk­e Militaire School in Brussel toch ook niet ontdubbele­n.”

Thuisstad Doornik

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium