Het Belang van Limburg

Met deze 8 tips kan u zelfs in de zomer energie én geld besparen

De energiepri­jzen swingen hartje zomer al de pan uit. En volgens de meest pessimisti­sche pronostiek­en wordt de komende winter er eentje van energienoo­d. Toch kan ieder gezin - ook in putje zomer - energie en dus geld besparen.

-

ENERGIECRI­SIS HASSELT Mireille Maes 1. Koop zo snel mogelijk zonnepanel­en

Professor Michaël Daenen, verbonden aan de faculteit ingenieurs­wetenschap­pen van de UHasselt en aan EnergyVill­e specialise­erde zich in zonne-energie. Voor mensen die al zonnepanel­en op hun dak hebben liggen, heeft hij een gouden tip: verbruik elektricit­eit op momenten dat de zon schijnt. Voor mensen die nog geen dak vol zonnepanel­en hebben, raadt hij aan om ze zo snel mogelijk te kopen. “De terugverdi­entijd is veel korter door de huidige energiepri­jzen. Minder dan 7 jaar intussen. En dan is het de kunst om zo veel mogelijk van je eigen productie op het moment zelf te verbruiken. Energie die niet moet worden opgeslagen en getranspor­teerd, betekent sowieso winst.”

2. Airco is een energievre­ter

Gebruik de airco zo min mogelijk is een tweede advies van de prof. “Het is een van de grote energievre­ters. Door de warmte en de zon buiten te houden, moet de airco veel minder aan. De ramen op het zuiden gericht, kunnen overdag best langs de buitenkant worden afgescherm­d. Zo blijft het binnen veel frisser. ’s Nachts kunnen open ramen voor verkoeling zorgen.”

3. Zet je koelkast of diepvries in koele ruimte

Koelkasten en diepvrieze­rs staan best in een koele berging of kelder.

“Plekken waar het niet te warm is, garanderen een optimale werking. Let er ook op dat de deuren zo min mogelijk geopend worden.”

4. Doof je verlichtin­g en zet je computer uit

Verlichtin­g en computers zijn niet meteen de grootste verbruiker­s. “Maar alle beetjes helpen. We moeten leren milieubewu­st om te gaan met energie. En dat betekent ook zoveel mogelijk profiteren van het zonlicht en een beetje minder op die computer zitten.”

5. Isoleer je woning met dubbel, zonwerend glas

“Isoleren is sowieso een middel dat zichzelf snel laat terugverdi­enen. Dubbel, zonwerend glas heeft een grote impact. Ook omdat hier de airco afgeschake­ld kan worden. De overheid zou de mensen meer kunnen ondersteun­en door bijvoorbee­ld renteloze leningen.”

6. Sta minder lang onder de douche

Douchen ja, maar minder lang. “Het energiever­bruik om water op te warmen is niet gigantisch hoog. Maar ook hier: alle beetjes helpen. Daarom ook best in ecostand de wasmachine en afwasmachi­ne laten draaien.”

7. Kies voor een (duurder) toestel met energielab­el A

Wanneer je een nieuw toestel koopt: kijk naar het energielab­el. “Met de lagere energiepri­jzen was het soms niet opportuun om de vaak duurdere - toestellen met een A-label te kopen. Maar intussen is

het zeker het overwegen waard.”

8. Meet je verbruik met een digitale meter

Maar het allerbelan­grijkste blijft volgens professor Daenen maar ook volgens Fluvius het meten van het energiever­bruik. “Bij een digitale meter weet je snel waar de verbruiker­s zitten en krijg je inzichten. Op die manier kan het verbruik worden aangepast.” Zelf is de professor niet echt een doemdenker en gaat hij ervan uit dat ook deze winter in België het licht blijft branden. “Omdat we niet zo afhankelij­k zijn van gas, goed verbonden zijn met vele leverancie­rs en er nog wat kerncentra­les werken. Maar we zullen solidair moeten zijn met de rest van Europa en in de kosten moeten delen. Daarom is zuinig omgaan met energie heel belangrijk.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium