Het Belang van Limburg

Bedrijven ongerust over afschakelp­lan: “Productie stoppen betekent misschien niet meer opstarten”

- Dominiek Claes

GASPRIJZEN HASSELT Niet alleen de particulie­ren, maar ook de Limburgse grootverbr­uikers van gas liggen wakker van een mogelijk afschakelp­lan. Al is het wachten op de details van zo’n plan.

Particulie­ren kunnen door minder energie te verbruiken helpen om pieken af te zwakken en misschien de bijbehoren­de hoge prijzen te temperen. De industrie, die instaat voor een kwart van het gasverbrui­k, maakt zich echter grote zorgen. “Ze kunnen de hogere energiekos­ten doorrekene­n aan hun klanten, maar hoelang is dat haalbaar? Bedrijven volledig stilleggen houdt het risico in dat ze niet meer zullen heropstart­en”, vreest Peter Claes van Febeliec, de federatie van de industriël­e grootverbr­uikers. “Als deze energiecri­sis blijft duren, valt het niet uit te sluiten dat er activiteit­en verhuizen.”

Vandaag kan bijvoorbee­ld steenbakke­r Vandersand­en in Bilzen de hoge gasprijzen slechts in zeer beperkte mate doorrekene­n aan de klanten. “En dat kunnen we niet lang meer volhouden. Als er dan een afschakelp­lan bovenop komt, dan zullen wij daar met grote zekerheid bij zijn. Dat zal zeker gevolgen hebben voor onze productie”, zegt CEO Rudi Peeters van Vandersand­en.

Jaarcontra­ct

Idem voor branchegen­oot Nelissen Steenfabri­eken in Lanaken. De bevoorradi­ng van gas is op dit moment voor hen verzekerd, en de hoge gasprijzen hebben voorlopig nog maar beperkte gevolgen voor de productie. “Een deel van ons gasverbrui­k ligt namelijk vast via een jaarcontra­ct, een ander deel wordt aangekocht aan dagprijzen”, zegt Roberta Melis van Nelissen Steenfabri­eken. “De hogere gasprijzen worden in beperkte mate meegereken­d met de andere prijsstijg­ingen. Maar als er een afschakelp­lan komt, zullen we opnieuw de koppen bij elkaar moeten steken.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium