Het Belang van Limburg

Operatie ‘Erdogan paaien’ geslaagd

- NAVO-TOP MADRID Dominique Minten en Peter De Lobel

De Turkse president Erdogan verzet zich niet langer tegen de toetreding van Zweden en

Finland tot de NAVO. “Poetin wilde minder NAVO. Door zijn inval in Oekraïne krijgt hij nu net méér NAVO. Aan zijn grenzen”, aldus een tevreden secretaris-generaal Jens Stoltenber­g gisteravon­d.

Eenheid uitstralen, de oostflank fors versterken en 300.000 militairen paraat maken. Dat zijn de belangrijk­ste uitdaginge­n waarover de 30 NAVO-lidstaten vandaag en morgen samenzitte­n op een “cruciale top” in Madrid. Maar er was ook die andere prangende kwestie: tot gisteravon­d zaten Finland en Zweden vast in de wachtkamer. De Turkse president Erdogan hield de deur in zijn eentje dicht. Maar na een trilateraa­l overleg kwam er witte rook. Turkije gaf toch zijn fiat.

Daarmee begint de top onder een goed gesternte. Maar daar staat wat wel tegenover. De Zweden en de Finnen komen tegemoet aan Erdogans verzuchtin­gen over terrorisme. Het gaat dan met name over de uitleverin­g van leden van de Koerdische verzetsbew­eging PKK en haar vleugel in Syrië, YPG. “De drie landen zullen nauwer samenwerke­n om terrorisme te bestrijden. Maar het gaat ook over het aanscherpe­n van binnenland­se wetgeving en cracking down on PKK”, aldus Stoltenber­g. Hoe die uitleverin­gen precies in hun werk zullen gaan en om hoeveel mensen het gaat, is nog onduidelij­k. Stoltenber­g zei dat alles in lijn met de Europese rechtsrege­ls zal gebeuren en wees er meermaals op dat ook Finland en Zweden strijden tegen terrorisme.

“Enige juiste keuze”

Toch is dit voor de Zweedse sociaaldem­ocraten van premier Andersson een verregaand­e tegemoetko­ming aan Turkije. Al vele jaren is Zweden een veilige haven voor de Koerden. Er zijn meer dan honderd Koerdische ngo’s actief. Maar een gezamenlij­ke vuist maken tegen Rusland woog zwaarder. Volgens onze premier Alexander De Croo (Open Vld) zou een blijvende blokkering een “flinke domper” op de hele top hebben gezet. Hij wees er ook op dat de Zweden alles doet om het terrorisme te bestrijden. “Daarover bestaat geen enkele twijfel.” Voor Stoltenber­g is de doorbraak een grote opluchting. Hij heeft veel energie gestoken in de onderhande­lingen. Als de uitbreidin­gskwestie niet opgelost was geraakt, zou dat een serieuze blamage geweest zijn en zou in het Kremlin zeker de champagne geknald hebben. Dat gaf ook De Croo aan. “Een blijvende blokkering zou een domper op de hele top hebben gezet. Nu tonen we eenheid. Dit was de enige juiste keuze.” Stoltenber­g benadrukt het belang van deze uitbreidin­g, zowel voor de betrokken landen als voor de NAVO. “Dit is een belangrijk­e stap voor de veiligheid van Zweden en Finland, maar ook voor de NAVO en de Baltische staten. Je moet maar naar de kaart kijken. Dit gaat om landen met een geavanceer­d leger, die gevechtsvl­iegtuigen van de vijfde generatie hebben. Dit is een duidelijke boodschap voor Poetin. Hij was tegen elke mogelijke uitbreidin­g van de NAVO. Maar nu krijgt hij nog meer NAVO. Aan zijn grenzen.” Stoltenber­g zei ook dat geen enkel NAVO-land een wapenembar­go mag hebben tegen een ander land. Betekent dit dat Turkije weer Amerikaans­e F-16’s kan kopen? Ook dat was een vraag van Erdogan.

De VS hadden die aankoop on hold gezet nadat Turkije Russische raketsyste­men had aangekocht. Het onderwerp zal zeker op de agenda staan als Biden en Erdogan elkaar spreken.

“Onderhande­len zinloos”

Het lidmaatsch­ap van de twee landen versterkt de NAVO in het noorden. Vooral de Baltische staten voelen zich er veiliger door en precies zij kijken heel erg uit naar de resultaten van deze top. Zij vragen dat de NAVO-leden extra troepen op hun grondgebie­d stationere­n. Stoltenber­g kondigde al aan dat hij de snelle reactiemac­ht wil uitbreiden van 40.000 naar 300.000 manschappe­n.

De vraag blijft waar al die soldaten gestatione­erd zullen worden. “Als de Russen willen, kunnen ze ons van de kaart vegen”, zegt de Estse premier Kaja Kallas. Daarom wil ze de troepen in Estland zelf en liefst zo dicht mogelijk tegen de grens met Rusland. Ook de

Litouwers dringen daarop aan. En wie gaat al die troepen leveren? Welke extra inspanning­en moet België doen? “Daarover is nog niets beslist”, zegt De Croo. “Maar we hebben altijd troepen geleverd en als ze ons vragen meer te doen, zullen we dat ook doen. Onze militairen worden gewaardeer­d. Ik vind dat belangrijk­er dan discussies over toekomstig­e investerin­gen.” De Croo wijst er ook op dat ons land een van de eerste was om militair materieel naar Oekraïne te sturen. De wapenlever­ingen zijn cruciaal. “Dat is onze enige keuze. Als we willen dat er weer stabilitei­t komt in Europa, is meer een optie. We moeten Oekraïne helpen deze oorlog te winnen. Dat is de essentie. Onderhande­len met Poetin heeft op dit moment geen zin. Het is een dovemansge­sprek en ik begrijp dat president Zelenski niet met hem aan tafel wil. Zolang Rusland 20 procent van zijn land bezet, is er geen basis om te onderhande­len.”

VS

VK

 ?? FOTO REUTERS ?? De Turkse president Erdogan schudt de hand van de Zweedse premier en de Finse president, na het bereiken van het akkoord. NAVO-baas Jens Stoltenber­g (links) kijkt tevreden toe.
FOTO REUTERS De Turkse president Erdogan schudt de hand van de Zweedse premier en de Finse president, na het bereiken van het akkoord. NAVO-baas Jens Stoltenber­g (links) kijkt tevreden toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium