Het Belang van Limburg

Veestallen moeten straks uitstoot van ammoniak elektronis­ch registrere­n

- Mark van Luyk

LANDBOUW HASSELT Alle bestaande ammoniakem­issiearme stalsystem­en moeten uiterlijk tegen 31 december 2025 over een elektronis­che monitoring beschikken. Dat besliste de Vlaamse regering onder impuls van Zuhal Demir (N-VA).

Vlaamse veestallen zijn de grootste verspreide­r van ammoniak in de lucht. Een teveel aan ammoniak verstoort het ecosysteem, tast de bodem aan en is schadelijk voor de gezondheid. In de veehouderi­j worden luchtwasse­rs gebruikt om ammoniak uit de stallucht te wassen. Maar bij controles blijkt geregeld dat de luchtwasse­rs onvoldoend­e of zelfs helemaal niet werken. (zie infografie­k)

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zegt dat tijwerking dens haar beleid het aantal controles verdubbeld­e en het aantal gecontrole­erde luchtwasse­rs verdrievou­digde, maar dat er desondanks nog steeds veel overtredin­gen zijn. Uit een studie uitgevoerd door het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingson­derzoek (ILVO) is gebleken dat het technisch mogelijk is om op alle al geïnstalle­erde luchtwasse­rs een monitoring­ssysteem te plaatsen. Daarom verplicht de Vlaamse regering nu een elektronis­che monitoring van emissiearm­e luchtwasse­rs en andere stalsystem­en tegen uiterlijk 31 december 2025 voor alle bestaande stalsystem­en. Die verplichti­ng bestond al voor nieuw te bouwen stallen met luchtwasse­rs.

Leefmilieu

Bij controles door handhaving blijkt geregeld dat de stalsystem­en om ammoniakem­issies te reduceren uitstaan of onvoldoend­e werken”, zegt Demir. “Met elektronis­che monitoring kan op elk willekeuri­g moment worden vastgestel­d of een luchtwasse­r op dat moment wel of niet correct in is. Ze kunnen we ervoor zorgen dat de handhaving vergemakke­lijkt, maar bovenal dat we de werkelijke uitstoot van ammoniak tot een minimum kunnen beperken en zo dus ook de gevolgen voor ons leefmilieu.” Luchtwasse­rs zijn installati­es die er via een zuiverings­techniek voor zorgen dat landbouwbe­drijven minder ammoniak uitstoten. “Ze zijn sinds 2004 verplicht in alle nieuwe stallen voor varkens en

Aantal gecontrole­erde stalsystem­en

Waarvan luchtwasse­rs Vastgestel­de tekortkomi­ngen Aantal waarvan 70% ammoniak- reductie niet werd behaald Aantal niet in werking/geen ammoniakre­ductie pluimvee”, zegt Sander Palmans van het Proef- en Vormingsce­ntrum voor de Landbouw (PVL) in Bocholt. “Oudere installati­es vallen niet onder die regel. Bij een uitbreidin­g wel, maar niet bij een renovatie.”

Dat landbouwer­s die wél een luchtwasse­r hebben die soms afzetten omdat die te veel water en elektricit­eit vreet, is volgens Palmans steeds minder het geval sinds de invoering van het automatisc­he

2020

144

52 32

7

10

2021

363

178 63

28

4

TOTAAL

507

230 95

35

14

monitoring­ssysteem. “Veel landbouwer­s hadden ook geen vertrouwen in luchtwasse­rs omdat de installati­es de 70 procent reductie niet haalden. De nieuwe generatie werkt een stuk beter en haalt tot 80 procent ammoniak uit de lucht. De huidige systemen zijn ook een stuk zuiniger en bovendien werken ze bij moderne boeren heel vaak op zonne-energie. Ook aan waterversp­illing wordt gewerkt.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium