Het Belang van Limburg

STEENOKKER­ZEEL/ BILZEN

- Phillip Pergens

Drie gewelddadi­ge homejacker­s die eind vorig jaar een man voor dood achterliet­en in Steenokker­zeel en vervolgens onderdoken in een café in Bilzen, moeten zich voor de rechtbank verantwoor­den voor onder meer poging moord.

De exacte kwalificat­ie luidt poging moord, diefstal met geweld of bedreiging en manipulere­n van informatic­agegevens. De slachtoffe­rs van de gewelddadi­ge homejackin­g in Steenokker­zeel waren Stefaan Blomme (57) en zijn vrouw Carla Bolyn (54). Carla’s neef Jonathan B. (35) uit Kortrijk, zijn partner Sandra I. (33) en vriend Donnie M. (38) uit Harelbeke drongen het huis binnen. Het echtpaar kreeg in de nacht van 29 op 30 oktober klappen en de daders brachten ook messteken toe. Terwijl het trio de slachtoffe­rs gekneld achterliet, sloegen ze op de vlucht met de autosleute­ls, de boorddocum­enten van de auto’s, geld en vuurwapens. Wegreden deden ze met een auto en camper van Carla en Stefaan.

Zolderkame­rtje

De drie homejacker­s doken uiteindeli­jk onder in een cafeetje in de Oude Siemerstra­at in Munsterbil­zen. De cafébazin heeft een zolderkame­rtje die ze beschikbaa­r stelt voor gestrande bezoekers of toeristen. De overvaller­s wisten hiervan en vroegen of ze in Bilzen konden overnachte­n. Omdat ze niets afwist van hetgeen de bezoekers gedaan hadden, ging de uitbaatste­r in op deze vraag. De verdachten bleven de rest van het weekend rondhangen in Bilzen tot de politie hen op het spoor kwam. De lokale politie toonde aan de uitbaatste­r een foto van een van de verdachten. Het bleek te gaan om een van de logés. Op maandagoch­tend 1 november vielen de speciale eenheden binnen om de homejacker­s te arresteren. Het koppel bevond zich op de kamer, maar hun kompaan bleek verdwenen en kon later gelokalise­erd worden in Kortrijk.

Koersel

Terwijl de daders gearrestee­rd werden op verdenking van het plegen van de roofoverva­l in Steenokker­zeel bleven hun spullen achter op het zolderkame­rtje. Daar lagen nog flessen frisdrank, een pak suikerwafe­ls, sigaretten en aanstekers. Ook de kledij bleef achter.

Het parket vraagt hen nu door te verwijzen naar de correction­ele rechtbank.

Begin november werd ook een koppel uit het Beringse Koersel opgepakt, dat het drietal onderdak zou gegeven hebben na de feiten, maar voor hen wordt de buitenverv­olgingstel­ling gevraagd.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Speciale eenheden vielen op 1 november vorig jaar binnen in een Bilzens café omdat de homejacker­s er op een zolderkame­rtje verbleven. De uitbaatste­r wist niet wat ze op hun kerfstok hadden.
FOTO TOM PALMAERS Speciale eenheden vielen op 1 november vorig jaar binnen in een Bilzens café omdat de homejacker­s er op een zolderkame­rtje verbleven. De uitbaatste­r wist niet wat ze op hun kerfstok hadden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium