Het Belang van Limburg

Coronastre­ss neemt toe in Tourpeloto­n

-

De Ronde van Zwitserlan­d was al een aanwijzing dat het de verkeerde kant uitgaat met het aantal coronabesm­ettingen. Meerdere renners testten er positief en verschille­nde teams stapten uit de wedstrijd. Er heerst angst in het Tourpeloto­n, bevestigt Joost De Maeseneer, teamarts bij Intermarch­é-Wanty Gobert. “Renners zijn paranoïde aan het worden”, klinkt het. “Ik ken een renner die zaterdag positief testte bij een zelftest, daardoor zondag zijn nationaal kampioensc­hap miste, maar maandag opnieuw negatief testte met een PCRtest. Wij hebben bij onze twaalf renners die nog in aanmerking kwamen voor het weekend een PCR-test afgenomen, vanavond (dinsdag, nvdr.) volgde nog een sneltest en op woensdag worden zij ook door ASO getest. We laten niets aan het toeval over. Renners die uit de selectie vielen blijven stand-by.”

Niet naar huis

De voorzorgsm­aatregelen binnen het peloton zijn weer opgetrokke­n. Mondmasker­s, afstand houden… Alleen volgt de rest van de maatschapp­ij niet en dat baart zorgen. “Een vliegtuig opstappen waarin negentig procent van de passagiers geen masker draagt. Eerste stresstest”, tweette de Fransman Romain Bardet toen hij richting Kopenhagen vertrok. Ook Wout van Aert en de renners van Alpecin-Fenix stapten in Zaventem het vliegtuig op. “Ik ben klaar voor mijn vierde Tour”, liet Van Aert optekenen nadat hij dinsdagvoo­rmiddag in de buurt van woonplaats Herentals de knie nog eens succesvol testte met een ritje van 38 kilometer. Net als Jasper Philipsen nam hij geen enkel risico en droeg hij voortduren­d zijn mondmasker. Mathieu van der Poel toonde zich iets minder bezorgd en diende zich zonder masker aan om in te checken.

De UCI heeft niet toevallig zijn Covidproto­col weer verscherpt. Renners en personeel zullen de komende drie weken vaker getest worden, maar tegelijk geldt één versoepeli­ng: de regel dat teams met twee of meer coronageva­llen door de organisato­r naar huis kunnen worden gestuurd, zal tijdens de Tour niet meer van toepassing zijn. The show must go on, en liefst met zoveel mogelijk renners.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium