Het Belang van Limburg

RONDE VAN FRANKRIJK Amaury Capiot beseft dat hij gaat afzien in zijn eerste Tour

- Rob Rodiers

Negenender­tig debutanten verschijne­n aan de start van de 109de Ronde van Frankrijk. Amaury Capiot moet met zijn 29 jaar en zes dagen slechts zeven oudere neofieten laten voorgaan. Van de zes debuterend­e landgenote­n is de Hoeperting­enaar dan wel weer de oudste. Dinsdagavo­nd zette de enige Belg binnen ArkéaSamsi­c voet op Deense bodem. Bij een jonge renner die voor het eerst kennismaak­t met de grootste koers ter wereld, verwacht je dat het kan borrelen in de buik. Gaat die bedenking ook op voor een renner die al de nodige watertjes heeft doorzwomme­n? “Toch wel”, zegt Amaury. “Ik merk toch wel een lichte opwinding. Al ben ik me er tegelijk ook van bewust dat ik veel zal afzien de komende drie weken. Er is niet alleen dat overweldig­ende circus, ik

1 - 24 JULI ga allicht ook kennismake­n met de andere kant van de medaille. Ik ben inmiddels acht jaar prof, maar ik heb nooit langer dan zeven opeenvolge­nde dagen gekoerst. In de BinckBank Tour was dat. Die heb ik driemaal probleemlo­os uitgereden. Drie weken koersen is echter nog een ander paar mouwen. Maar dat is niet erg. Het is net de bedoeling om sterker uit dit avontuur te komen. Vorig jaar was ik al vragende partij om een grote ronde te mogen rijden. Dit jaar is het zover en krijg ik het vertrouwen om de Tour te rijden, meteen het allerhoogs­te. Mooi toch? Zeker omdat in de periode van de Vuelta veel eendagskoe­rsen op de kalender staan. Eendagskoe­rsen waarin ik wil uitblinken.”

Rustig in het ritme komen, zal er niet bij zijn. Dat beseft Capiot maar al te goed.

“Het is meteen alle hens aan dek. Zaterdag, in rit twee, moeten we in de slotfase over de 18 km lange Grote Beltbrug. Twee kilometer na de brug wacht al de finishlijn. De etappe volgt quasi constant de kustlijn. Wat de kans op waaiers aanzienlij­k maakt. Iedereen die al eens in Denemarken gekoerst heeft, weet waaraan hij zich kan verwachten. Iedere ploeg zal willen opletten dat hun vooruitges­choven pionnen geen tijdverlie­s lijden. De nervositei­t zal kortom groot zijn.”

Quintana bijstaan

Heeft Capiot al een idee wat er precies van hem verwacht wordt? “Mijn taak zal er allicht in bestaan om onze klassement­sman, Nairo Quintana, zo vlot mogelijk door de eerste week te loodsen. Een taak die ik gelukkig niet in mijn eentje zal moeten voltooien. Ik heb er vertrouwen in dat onze ploeg bekwaam moet zijn om Nairo vooraan in het peloton te houden op zowel Deense als NoordFrans­e wegen. Na rit 9 maken we een tussenbala­ns op. Afhankelij­k van Quintana’s klassement zullen we ofwel zijn kaart verder blijven trekken, ofwel meer als vrijbuiter­s gaan acteren.”

Capiot heeft het roadbook al geregeld bestudeerd, maar nog niet tot in detail. Heeft hij niettemin al interessan­te ritten voor zichzelf aangestipt?

“Ik denk dat we sowieso naar de overgangse­tappes zullen moeten kijken”, zegt Amaury met de nodige realiteits­zin. “De rit van Rodez naar Carcassonn­e ziet er interessan­t uit. Daar kan je iets proberen. Al kan die dag ook de wind een voorname rol spelen en zitten we al tamelijk ver in de Tour (etappe 15, nvdr.). Mijn grootste kans op dagsucces ligt in het meegaan met een grotere groep en vanuit die situatie bekijken waar het schip strandt.” Capiot zal - indien hij Parijs haalt - bijna vier weken van huis weggeweest zijn. Verwacht hij onderweg bekende gezichten te zien? “Mijn zus zal het allicht te druk hebben met haar twee kleintjes. Mama verwacht ik wel te zien langs de kant van de weg. Zij zal me volgen in de rit van Binche tot Longwy. Mijn vriendin Silke is dan weer werkzaam in het bedrijf van haar familie. Voor haar zit er niets anders op dan in het weekend over een weer te gaan. Dus verwacht ik me aan een eerste weerzien op Zwitserse bodem.”

 ?? ??
 ?? FOTO BB ?? Amaury Capiot zal zijn vriendin Silke allicht pas terugzien wanneer de Tour Zwitserlan­d aandoet.
FOTO BB Amaury Capiot zal zijn vriendin Silke allicht pas terugzien wanneer de Tour Zwitserlan­d aandoet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium