Het Belang van Limburg

Vanmechele­n en Tysiak geven visitekaar­tje af

-

Basiself ligt zo goed als vast

Ives Serneels twijfelt over weinig posities voor zijn basiself op het EK. Een van de vraagstukk­en is wie naast Laura De Neve centraal in de verdedigin­g zal postvatten. Het gaat tussen OHL-ploegmaats Sari Kees en Amber Tysiak. De Helchterse is in principe een van de sterkhoude­rs, maar mist ritme en ging de afgelopen weken enkele keren in de fout, terwijl Kees haar kansen wel greep. Misschien kunnen de twee kopbalgoal­s van Tysiak tegen Luxemburg de bondscoach overtuigen? Ze bewees dat ze een wapen is op stilstaand­e fases. Dat deed ze met dank aan Davinia Vanmechele­n die de bal twee keer op haar hoofd schilderde. In april viel de Landense nog uit de selectie vanwege te slechte fysieke parameters, maar ze knokte zich terug. Na een sterk seizoen bij Standard en met een transfer naar Club YLA op zak voetbalt ze weer met vertrouwen. Tegen Noord-Ierland viel ze al sterk in en tegen Luxemburg werd ze beloond met een basisplaat­s. Vanmechele­n haalde haar traptechni­ek boven en maakte prompt een hattrick. Ze voegde daar nog drie assists aan toe, waardoor ze in elke goal een voet had en haar visitekaar­tje afgaf. Van Limburgse zijde zijn linksback Davina Philtjens en centrale middenveld­er Julie Biesmans zeker van hun plek.

Tekort tegen toplanden

Tegen

EK-gastland

Engeland (FIFA-8) hielden de Flames in hun eerste oefenwedst­rijd één helft (nipt) stand, maar in de tweede helft kraakten ze en werd het 3-0. De score had zelfs nog hoger kunnen oplopen. Geen onlogische nederlaag voor onze Flames die voornameli­jk semiprof zijn, terwijl de Engelsen allemaal fulltime prof zijn. Maar onze nationale ploeg werd er opnieuw met de voetjes op de grond gezet. Op het EK krijgen we wellicht een gelijkaard­ig scenario in het groepsduel tegen Frankrijk (FIFA-3). Maar ook tegen IJsland (FIFA-17) en Italië (FIFA-14) wordt het geen sinecure. De Flames overtuigde­n tijdens deze oefencampa­gne alleen tegen Luxemburg (FIFA113) een volledige helft.

Geblesseer­den zijn klaar

Elena Dhont, Kassandra Missipo en Ella Van Kerkhoven waren de grote vraagteken­s in de selectie van Serneels. Maar het trio keerde met succes terug na langdurig blessurele­ed. Vooral Dhont maakte indruk met haar dribbels en toonde tegen Oostenrijk dat ze zelfs al een basisplaat­s aankan. Van Kerkhoven scoorde tegen Noord-Ierland twee keer tijdens haar invalbeurt van zeventien minuten en startte tegen Luxemburg in de basis. Net als Missipo toonde ook zij dat ze haar kwaliteite­n nog niet kwijt is. Tegen Luxemburg was Missipo zelfs weer aanvoerder, in haar eerste basisplaat­s sinds ze haar kruisbande­n scheurde in 2021.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium