Het Belang van Limburg

Zizou Bergs geniet van debuut ondanks verlies

-

Hoe beoordeel je je eigen wedstrijd?

“Ik vond het prima. In de derde set kwam de ambiance er helemaal in. Als ik die set kan winnen, dan had de match eventueel nog kunnen kantelen. Toen kwamen de emoties en de spanning ook echt naar boven, waardoor het een knap spektakel werd. Maar goed, om een tegenstand­er van dat niveau te kunnen kloppen, moest ik boven mezelf uitstijgen en dat is net niet gelukt.”

Je begon vrij rustig aan de wedstrijd?

“Zoals meestal. De emoties komen als het nodig is en dat was in de derde set. Omdat ik al vroeg een break achterop stond, dreigde ik even het hoofd te laten hangen. Gelukkig heb ik dat nog kunnen ombuigen.”

Bij momenten dook je als Boris Becker naar de bal?

“Ik ben niet vies van een beetje show. Als het kan. En als het moet. Zoals nu. Op die manier geraak ik sneller in the zone. Soms kan ik op die manier de match laten kantelen.”

Jack Draper is drie jaar jonger. Volg jij je eigen pad?

“De ene gaat sneller dan de andere, maar ik geloof dat ik op termijn een betere speler kan worden dan Jack (Draper). Ik geloof in mijn kwaliteite­n om een enorm goeie speler te worden. We staan nog maar aan het begin. We bouwen om een heel sterke Zizou te krijgen.”

Wat neem je mee van Wimbledon?

“Dat het een zalig event is. Ik heb genoten van hier te zijn en van hier te spelen. Ik geloof ook echt dat dit mijn grand slam gaat worden. Dat magische gras, die zatte Britten, een decor dat klasse uitstraalt…”

Je hebt ook Club Brugge-vedette Charles De Ketelaere blij gemaakt met een ticket?

“Bij de jeugd was Charles een enorm goeie tennisser. Ik ben twee jaar ouder, maar ik had hem graag, ondanks het leeftijdsv­erschil. We zochten mekaar vaak op. Ik had hem tijdje niet meer gezien, maar hij had me gecontacte­erd met de mededeling dat hij wilde afkomen. En ik had nog plaats vrij in mijn box. Gisteravon­d heb ik hem dan uitgenodig­d.”

Had hij genoeg talent om Wimbledon te halen?

“Dat is moeilijk te zeggen. Hij heeft voor voetbal gekozen, dat zou ik zelf misschien ook gedaan hebben, maar ik mocht niet voetballen. Ik speelde handbal en een jaartje basketbal. Charles is een fantastisc­he atleet die al veel bewezen heeft en nog veel zal bewijzen.”

Wie de hoofdtabel haalt van een grand slam is al zeker van zo’n 55.000 euro. Zit dat in je achterhoof­d?

“Dat is secundair. Wat primeert is mijn ontwikkeli­ng. Geld is leuk, maar voor mij gaat het om de historie die errond hangt. Iedereen wil zo goed mogelijk presteren in de slams en ik ga mee in die flow. Vroeger moest je die hoofdtabel halen om rond te komen. Gelukkig kan je nu ook als speler uit de top 200, gecombinee­rd met de kwalificat­ies in de majors en sommige toernooien genoeg verdienen.”

Ben je hier starstruck geweest?

“Eigenlijk niet. Toen ik vijftien, zestien was had ik dat enorm. Ik heb uiteraard veel respect voor Federen of Nadal. Ik hoop ooit tegen hen te spelen. Ik denk dat het een kwaliteit van mezelf is dat ik niet te snel onder de indruk ben.”

Wat zijn je plannen voor de volgende weken?

“Eigenlijk zou ik liefst morgen al opnieuw aantreden, maar dat zou niet verstandig zijn. Dus ga ik eerst enkele dagen rusten. Thuis of in het buitenland. Daarna volgt het toernooi van Amersfoort. Ik blijf sowieso mikken op de top 100 en hoop ook op de US Open de hoofdtabel te halen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Aandachtig­e fan in de box van Bergs: Charles De Ketelaere. “Ik had hem de avond ervoor uitgenodig­d.”
FOTO BELGA Aandachtig­e fan in de box van Bergs: Charles De Ketelaere. “Ik had hem de avond ervoor uitgenodig­d.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium