Het Belang van Limburg

Nelson Piquet onder vuur na racistisch­e uitspraak over Hamilton

-

De F1 rolt van de ene affaire van discrimina­tie in de andere. Vorige week werd Jüri Vips, reserverij­der van Red Bull, geschorst door zijn team. De Est had tijdens een online schietspel­letje het woord ‘nigger’ laten vallen. Red Bull nam meteen afstand van Vips, die in Barcelona nog een vrije training met de auto van Sergio Perez had mogen rijden, en heeft gisteren ook zijn contract ontbonden. Mogelijk is het in de nasleep van die storm dat nu een oude uitspraak van Nelson Piquet is opgediept. De 69-jarige Braziliaan werkte in november mee aan een Braziliaan­se podcast over de titelstrij­d tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. In de crash tussen de twee in Silverston­e legde hij de schuld in de schoenen van Hamilton en daarbij gebruikte hij het woord ‘neguinho’. Die crash is komend weekend precies een jaar geleden.

Respect

Hoewel de uitspraak van november dateert, kwamen de FIA en Mercedes gisteren gelijktijd­ig met een reactie. “Discrimine­rende of racistisch­e taal is onaanvaard­baar in elke vorm en heeft geen plaats in onze maatschapp­ij. Lewis is een ongeloofli­jke ambassadeu­r voor onze sport en verdient respect. Zijn inspanning­en voor diversitei­t en inclusie zijn een les voor veel mensen”, aldus de FIA.

Bij Mercedes luidt het: “Lewis leidt in onze sport de strijd tegen racisme en is een ware kampioen van diversitei­t op en naast de baan. Dit incident onderstree­pt het fundamente­le belang van deze strijd voor een betere toekomst.” Later op de dag reageerde Hamilton ook zelf. Hij spreekt van een “archaïsch gedachtego­ed dat moet veranderen en geen plaats heeft in onze sport. Er is tijd genoeg geweest om te leren. Nu is de tijd voor actie gekomen.”

Controvers­ie

De flamboyant­e Nelson Piquet, wereldkamp­ioen in 1981, 1983 en 1987, staat bekend om zijn controvers­iële uitspraken. Als rijder jende hij rivaal Ayrton Senna met suggesties over zijn seksuele geaardheid en door hem “de taxirijder uit Sao Paulo” te noemen.

Over zijn teammaat Nigel Mansell zei hij indertijd: “Hij is onbeschoft en heeft een echt lelijke vrouw.”

 ?? FOTO INSTAGRAM KELLY PIQUET ?? Kelly en Nelson Piquet.
FOTO INSTAGRAM KELLY PIQUET Kelly en Nelson Piquet.
 ?? FOTO IMAGEGLOBE ?? Ayrton Senna, Alain Prost, Nigel Mansell en Nelson Piquet in 1986.
FOTO IMAGEGLOBE Ayrton Senna, Alain Prost, Nigel Mansell en Nelson Piquet in 1986.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium