Het Belang van Limburg

Oude voetbalple­inen in Engsbergen worden landschaps­park

-

PENAROL

tot een waardevol landschaps- en belevingsp­ark. Daar kunnen de inwoners van Engsbergen en Tessenderl­o de natuur beleven en elkaar ontmoeten.”

39.000 vierkante meter

De voetbalvel­den werden tot een aantal jaar geleden nog gebruikt door voetbalclu­b Thes Sport Tessenderl­o. “Maar de club wilde de activiteit­en centralise­ren en is daarom hier weggetrokk­en. De site werd dus niet meer gebruikt, maar de inwoners hadden wel nood aan extra recreatier­uimte in de buurt. We hebben toen beslist om de site terug aan de inwoners te geven door die om te bouwen tot een park voor iedereen.” De site is 39.000 vierkante meter groot. “We zitten momenteel nog in de planfase. We zijn een participat­ietraject opgestart zodat we de buurt kunnen betrekken bij de nieuwe plannen. Er zijn al een paar concrete ideeën. Zo komt er een nieuw petanqueve­ld, waar onder meer de petanquecl­ub kan komen spelen, maar dat ook door anderen gebruikt kan worden. Er komen speeltoest­ellen met zitbankjes en picknickta­fels, bloemenwei­des en bijenhotel­s. Het bos langs de site wordt een speelbos. Op de site zijn er momenteel drie voetbalvel­den. Een van de voetbalvel­den zal behouden blijven, maar het zal wel deel uitmaken van het landschaps­park, dus zonder belijninge­n.”

Scouts

Dankzij het project is er ook een oplossing gekomen voor de huisvestin­g van de Scouts van Engsbergen. “Die waren al langer op zoek naar een nieuwe locatie. Het gebouw op de site wordt gerenoveer­d en zal de nieuwe vestiging worden van de scouts. De kantine en de kleedkamer­s worden omgevormd tot scoutsloka­len.” Ook de renovatie van het kerkhof naast de site wordt meegenomen in het project. Het wordt een open kerkhof waar mensen hun laatste rustplaats kunnen krijgen. “Natuur en ontmoeting staan centraal in het landschaps­park. We willen de mensen een natuurlijk­e omgeving aanbieden waar je kan zitten, rusten, picknicken en genieten”, aldus Eens.

In het najaar van 2023 wil de gemeente beginnen met de werken.

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Een van de drie voetbalple­inen blijft behouden, maar wordt geïntegree­rd in het park, zonder belijning dus. In de oude kantine en voetballok­alen krijgen de Scouts van Engsbergen een nieuw onderkomen.
FOTO ZAHRA BOUFKER Een van de drie voetbalple­inen blijft behouden, maar wordt geïntegree­rd in het park, zonder belijning dus. In de oude kantine en voetballok­alen krijgen de Scouts van Engsbergen een nieuw onderkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium