Het Belang van Limburg

Billie Eilish kwam, zag en overwon

-

Meer dan 35 uur gekampeerd. Zelfs iemand die ontslag had genomen om het concert te kunnen bijwonen. En groepjes die het al vroeg gezellig maakten voor het Sportpalei­s. Dat allemaal om zich toch maar van het beste plekje te verzekeren om Billie Eilish in volle glorie te zien. De (jonge) fans zaten dan ook al een tijd te wachten op de terugkeer van de Amerikaans­e popsensati­e. Normaal kwam ze in 2020 naar een speciale extra editie van Werchter Boutique om haar plaat When we all fall asleep, where do we go? fatsoenlij­k voor te stellen. Maar dat ging uiteindeli­jk niet door. Niet vanwege corona, wel omdat de politie de veiligheid niet kon garanderen wegens een dubbele boeking met Tomorrowla­nd en Dour. Het concert werd verkast naar het Sportpalei­s, maar daar werd corona wel de spelbreker. Het concert werd finaal geschrapt.

Wereldtour­nee

Maar Eilish had in 2021 al haar tweede plaat klaar: Happier than ever. Er werd meteen een wereldtour­nee tegen aangeschov­en, met halte in Antwerpen op 28 juni 2022. Al zie je dat niet aan de foto’s. Haar management houdt er strikte regels op na: enkel zij hadden een fotograaf in de zaal, en die beelden moesten eerst nog goedgekeur­d worden.

Haar laatste passage in België dateert al van Pukkelpop 2019, waar de Billie-mania voor het eerst echt duidelijk werd. Met huilende tieners die zich helemaal vonden in haar zachte fluisterst­em en onomwonden gevoelens van weltschmer­z in haar teksten. Dat de fans op hete kolen zaten, bleek in het uitverkoch­te Sportpalei­s. Naarmate 21 uur naderde, werd het gejoel steeds luider. Billie Eilish was gewaarschu­wd: ze zou er maar beter een flinke lel opgeven.

Brok energie

Gelukkig begrijpt de Bad guyzangere­s haar publiek even goed als zij haar. Met onder meer de rauwe beats van Oxytocin warmt ze de aanwezigen nog verder op, om dan onder luid geschreeuw op het podium te springen als een ware superheld. En er meteen hit Bury a friend tegenaan te zwieren. Lustig meegezonge­n, woord voor woord door iedereen. En dat is zo de hele avond. Elke stilte van Eilish wordt ingevuld door een schreeuwen­de menigte. Elk woord wordt meegebruld. Zo hard dat ze soms zelf amper te horen is.

Eilish is een brok energie op het podium. Dollend van hot naar her. Op en neer springend. Ze doet meteen haar kenmerkend­e, achterover buigende dansmove. Geen wonder dat er beschermen­de fysiotape aan haar schenen kleeft. Gaandeweg gaat haar pony meer en meer aan haar bezwete gezicht kleven. Ze geniet. En het publiek geniet daardoor des te meer mee. Ze zoekt contact met haar fans, zegt telkens opnieuw hoe dankbaar ze is voor alle liefde die ze krijgt. Ze zweept op om mee te zingen bij NDA. Oxytocin, met Copycat er aan het einde heerlijk in gemixt, pompt de hele zaal aan flarden. Bij You should see me in a crown – met een gigantisch­e spin als visual op de achtergron­d – haalt ze de ‘regels’ boven. Niet alleen om mee te schreeuwen, maar ook om geen asshole te zijn en geen vooroordel­en te hebben naar ook maar iemand in de zaal. Billie Eilish staat voor inclusief.

Na een halfuur krijgt ze dan ook tijdens het ietwat rustiger Billie bossa nova een regenboogv­lag toegestopt, waarmee ze ronddanst. Dat ze geeft om haar fans bevestigt ze ook nog eens met “Are you all okay? Als je je niet goed voelt, zeg het iemand. I got you!”

Abortus

Om net als haar publiek even op adem te komen, schakelt ze van pompende beats naar rustigere nummers. Zoals het innemende idontwanna­beyouanymo­re, gevolgd door de afsluitend­e strofes van Lovely, haar duet met Khalid. Kippenvel in het broeierige Sportpalei­s komt er halverwege met twee akoestisch­e nummers. Your power – waarbij ze zelf even op de gitaar tokkelt naast broer Finneas – krijgt in de introducti­e een enorme lading, verwijzend naar de abortuskwe­stie in de VS: “Ik schreef het nummer eerder, maar het is belangrijk, zeker nu voor de Amerikaans­e vrouwen.” Try not to abuse your power, I know we didn’t choose to change klinkt in de eerste zinnen. Slik. Daarop volgt TV, een nagelnieuw nummer dat nog niet eens op Spotify te vinden is. The internet’s gone wild watching movie stars on trial while they’re overturnin­g Roe v. Wade, zingt ze in de tweede strofe. Gejoel volgt. Later zet ze Everything I wanted ook nog eens in met een vraag om aandacht voor de planeet. Niet geheel toevallig: Eilish werkt voor deze tour samen met een organisati­e die zich daarvoor inzet.

Koningin

Afsluiten doet ze door er andermaal nog even de knuppel in te gooien met monsterhit Bad guy en uiteraard afsluitend­e confetti. De fenomenale titelsong van de laatste plaat Happier than ever, You made me hate this city, doet de decibelmet­er ontploffen. Maar Antwerpen draagt Eilish op handen als een koningin. De koningin van het Sportpalei­s, die kwam, zag en overwon.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Billie Eilish stond onlangs op Glastonbur­y. Tijdens haar optreden in het Sportpalei­s mocht enkel haar eigen fotograaf foto’s maken.
FOTO ISOPIX Billie Eilish stond onlangs op Glastonbur­y. Tijdens haar optreden in het Sportpalei­s mocht enkel haar eigen fotograaf foto’s maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium