Het Belang van Limburg

‘SOS Piet’ schiet falende hobbykoks na tien jaar weer te hulp

Tijs Vanneste gaat op tournee met nummers uit ‘De Kemping’ De vijf ultieme tips van Piet Huysentruy­t

-

koks met een culinair probleem van welke orde dan ook. De redder in nood keert dit najaar terug bij de zender voor een ultiem seizoen. Piet Huysentruy­t wordt op 7 december zestig jaar, en krijgt daarmee meteen een heus verjaardag­scadeau.

De voorbije jaren heeft de chefkok niet onder stoelen of banken gestoken dat hij een terugkeer als SOS Piet zag zitten. Graag zelfs. Onlangs nog bij Cath Luyten in Buurman Wat Doet U Nu?: “Ik zeg altijd: Als ze het vragen, doe ik het. Ik zou wel nog eens willen knallen op tv en afscheid nemen van de kijker.”

Belachelij­k

SOS Piet was dan ook een enorm succes bij de commerciël­e zender. Als vliegende ‘hulpkok’ ging hij langs bij de Vlaming thuis om hun grootste probleem in de keuken te helpen oplossen. Immens populair werd zijn gekende catchphras­e: En wat hebben we vandaag geleerd? Waarop hij de hobbykok in kwestie bij de schouders beetgreep en drie belangrijk­e lessen liet opsommen à la ‘punt één’, ‘punt twee’ en ‘punt drie’. Het maakte het programma heel geliefd. Na zelfs zes jaar haalde het nog makkelijk 700.000 kijkers buiten primetime. Hij plaveide zo de weg voor tv-koks als Jeroen Meus en Sofie Dumont.

Het succes van Huysentruy­t viel evenwel niet bij iedere chef in goede aarde. “Ze vonden mijn werk met SOS Piet belachelij­k. Ik had nochtans al wat bewezen.” Hij haalde Michelin-sterren binnen in België, en in Frankrijk met zijn restaurant Likoké. Hoewel hij nu weer het imago van SOS Piet voluit omarmd heeft, was dat niet altijd zo. “‘SOS Piet’ is dood, zei ik eens op het terras van Likoké. Een klein manneke begon te wenen: Mama, papa, is dat waar? Is ‘SOS Piet’ echt dood? Toen heb ik beseft: Piet, onnozele eikel, zeg dat toch niet.”

En kijk nu, tien jaar na de laatste aflevering van het in 2012 uitgeblust­e SOS Piet, is het programma er terug in een modern jasje.

Geen rum in de barbecue gieten. Het klinkt logisch, maar Piet Huysentruy­t schrok zich de pleuris toen een zekere Ruben enthousias­t een fles rum in de barbecue goot om zijn bananen te flamberen. “Maar gij zijt zot!” riep een geschrokke­n chef-kok uit. Niet meer doen dus.

Geen antikleefp­an gebruiken

kip aan te bakken. Wil je een krokant stukje kip met smaak, dan bak je ze het best aan in een pan die wel degelijk ‘kleeft’.

Patisserie moet afgewogen worden. Het mantra van elke bakker. Ingrediënt­en moeten tot op de milligram/milliliter afgewogen worden.

Asperges schillen we door ze op

plankje te leggen, bij het topje vast te nemen en van top naar teen te schillen met een scherpe dunschille­r.

Olie moet heet genoeg zijn om

in te bakken.

 ?? FOTO SOS PIET ?? De raad van Piet Huysentruy­t is iconisch: met de hand op de schouder en de vingers opgestoken.
FOTO SOS PIET De raad van Piet Huysentruy­t is iconisch: met de hand op de schouder en de vingers opgestoken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium