Het Belang van Limburg

Verdachte dubbele moord Kinrooi weigert snelle overleveri­ng aan ons land

- KINROOI Olivier Simons

Nederlande­r Eric V. (56), die eerder deze maand zijn ex-partner Marly Schapendon­k (35) en haar neef Martinus Van De Sande (40) vermoordde in Kinrooi, weigert een snelle overleveri­ng aan ons land. De man kiest voor de lange procedure, waardoor het maanden zal duren voor hij overgeleve­rd wordt.

Dinsdagoch­tend 12 juli vond de politie de lichamen van de Nederlands­e Marly Schapendon­k (35) en haar neef Martinus ‘Witte’ Van De Sande (40) in een appartemen­t in de Congostraa­t in Geistingen, een kerkdorp van Kinrooi. Ze waren allebei in de loop van de nacht neergescho­ten door de 56-jarige Eindhovena­ar Eric V., de ex-partner van Marly. De vijftiger kon zijn breuk met Marly niet verkroppen en begon haar te stalken, bespionere­n en bedreigen. Tot tweemaal toe diende de jonge mama een klacht tegen hem in. Vanwege de onophoudel­ijke belagingen had ze haar neef gevraagd een tijdje bij haar te blijven slapen om haar te beschermen. Maar het mocht niet baten. De vijftiger drong ’s nachts het appartemen­t binnen en schoot hen allebei neer. Het dochtertje van Marly was op dat moment gelukkig niet thuis. Na de vondst van de lichamen kreeg de politie Eric V. al snel in het vizier. Hij werd diezelfde dinsdag nog gearrestee­rd in zijn huis in het Nederlands­e Best, vlakbij Eindhoven.

Lange procedure

Omdat Eric V. in Nederland gearrestee­rd was, werd een Europees aanhouding­sbevel uitgeschre­ven om hem aan ons land over te leveren. De verdachte kon wel kiezen voor een lange of korte procedure. “Hij heeft uiteindeli­jk gekozen voor de lange procedure”, zegt Katrien Truyen van het parket Limburg. “Dat betekent dat het nog wel even zal duren voor hij overgeleve­rd wordt.” “Bij een korte procedure stemt een verdachte in met de overleveri­ng en kan hij binnen de tien dagen aan ons land overgeleve­rd worden. Stemt hij of zij niet in, dan zal een rechtbank zich over het Europees aanhouding­sbevel buigen en beslissen over de overleveri­ng.”

“Die lange procedure neemt heel wat tijd in beslag. Het is daarom moeilijk te zeggen wanneer 56jarige verdachte exact zal overgeleve­rd worden.”

15 september

In Nederland vindt de overleveri­ngsprocedu­re altijd plaats bij de rechtbank van Amsterdam. Die laat weten dat de zitting over de overleveri­ng van Eric V. plaatsvind­t op 15 september. “De uitspraak volgt gewoonlijk twee weken later”, klinkt het. Het zal dus nog zeker twee maanden duren voor Eric V. aan ons land zal overgeleve­rd worden.

 ?? FOTO MMD ?? Op 12 juli vond de politie de twee lichamen in dit appartemen­t in de Congostraa­t in Geistingen, een kerkdorp van Kinrooi.
FOTO MMD Op 12 juli vond de politie de twee lichamen in dit appartemen­t in de Congostraa­t in Geistingen, een kerkdorp van Kinrooi.
 ?? FOTO RR ?? Marly Schapendon­k (35).
FOTO RR Marly Schapendon­k (35).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium