Het Belang van Limburg

Een maand geen watersport­en op Zuid-Willemsvaa­rt

- Mark Dreesen

BLAUWALGEN MAASEIK/MAASMECHEL­EN/ DILSEN-STOKKEM De Vlaamse Waterweg heeft vrijdag blauwalgen­bloei vastgestel­d op de nieuwe Zuid-Willemsvaa­rt in Neeroetere­n. Alle watersport­en op de vaart zijn hierdoor verboden tussen Maasmechel­en en Bree tot en met 26 augustus. Meerdere watersport­vereniging­en zitten met de handen in het haar en zien hun toeristisc­h hoogseizoe­n verloren gaan.

De blauwalgen­bloei is waargenome­n op de nieuwe Zuid-Willemsvaa­rt in Neeroetere­n, maar ook in de oude vaart nabij ’t Eilandje in Neeroetere­n. Omdat contact met blauwalgen ernstige gezondheid­srisico’s kan inhouden, adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid om bij vaststelli­ng van een blauwalgen­bloei jetski, waterski, tubing en wakeboarde­n of aanverwant­e sporten te verbieden. Ook zwemmen of duiken in de Zuid-Willemsvaa­rt is verboden. Boten die varen aan een hoge snelheid blijven toegelaten.

Tivoli

Watersport­vereniging­en in Dilsen-Stokkem en Maaseik zitten door de maatregel met de handen in het haar. “Net in het hoogseizoe­n, waarbij onze leden zo graag waterskiën, mogen we niet in het water”, aldus een woordvoerd­er van de Vereniging voor Watersport, actief bij Tivoli in Lanklaar. “Onze club is actief op de nieuwe Zuid-Willemsvaa­rt bij de tuikabelbr­ug. Velen hebben een chalet staan bij de Litzberg langs het water en vertoeven dagelijks op een terrein. Om in het hoogseizoe­n te genieten van onze watersport­en betalen we huur. Net nu we met onze kinderen kunnen genieten wat watersport op de Zuid-Willemsvaa­rt, mogen we niet in het water. We zijn door de overheid vrijdagavo­nd telefonisc­h ingelicht dat we met onmiddelli­jke ingang niet meer op of in het water mogen, maar hebben nog geen schrifteli­jke bevestigin­g daarvan. We moeten onze clubleden nu zelf nog op de hoogte brengen. We mogen wel nog met een boot snel over het water varen, maar dat doen we niet als we geen waterskiër vooruit kunnen trekken.” In Lanklaar gaat het om blauwalgen­groei op de nieuwe Zuid-Willemsvaa­rt. In de oude vaart, de Historisch­e Scheepvaar­tsite Tivoli bij Beau Séjour, is blauwalgen­groei nog niet vastgestel­d.

Regen

Op het eilandje in Neeroetere­n is Kajakclub De Oeter actief. “Ik zag vrijdag de blauwalgen via de nieuwe vaart, de oude vaart binnendrij­ven”, aldus Noël Cuppens van Kajakclub De Oeter. “Ik heb de stand van zaken vrijdag op de voet gevolgd. Blijkbaar mogen onze clubleden niet meer met een kajak op het water. Dat is heel erg jammer want zaterdag hebben we een clubactivi­teit. Hoe we onze leden gaan verwittige­n, weet ik nog niet. Een verbod tot en met 26 augustus is ook meteen een lange periode. Daarna is het zomerseizo­en voorbij en denkt iedereen aan de school. Hopelijk regent het snel, dan verdwijnen de blauwalgen vanzelf.”

Omdat de Zuid-Willemsvaa­rt een voedingska­naal is voor meerdere beken in Dilsen-Stokkem en Maaseik is het niet uitgeslote­n dat de blauwalgen­bloei via sluizen terecht komt in de Vrietselbe­ek en Laarbeek in Lanklaar of de Bosbeek en Witbeek in Neeroetere­n. Maar zo ver is het nog niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium