Het Belang van Limburg

Kasteel van Ordingen gaat bubbels uit eigen wijngaard schenken

-

LIMBURGSE WIJN

ranken souvignier gris en 200 ranken calardis blanc, twee zogenaamde resistente rassen. Om de eerste Chateau Ordingen te kunnen proeven, is het nog wachten tot 2024.

Proefproje­ct

“Deze wijngaard is een proefproje­ct”, zegt Richard Sleurs. “Als blijkt dat onze wijn in de smaak valt, dan hebben we de mogelijkhe­id om uit te breiden. Er zijn nog voldoende gronden rond het kasteel beschikbaa­r. We zouden op termijn tot 9 hectare kunnen aanplanten.”

De kasteeleig­enaar wil niet alleen wijn maken, maar ook ‘beleving’ creëren op het domein. Naast de wijngaard loopt een wandelrout­e die Ordingen doorkruist. “De wijngaard moet een tussenstop worden waar wandelaars even kunnen verpozen en genieten van een fris wijntje. Ook kunst krijgt een plaats in de wijngaard. Ik wil jonge kunstenaar­s de kans geven om hun creaties te tonen aan al onze bezoekers. In het poortgebou­w van het kasteel gaan we nog een kunstgaler­ie openen”, zo verklapt Richard Sleurs.

Biolabel

Voor het maken van de wijn kan Sleurs een beroep doen op de expertise van zijn schoonbroe­r JeanLouis Casters die het peterschap van de wijngaard heeft aanvaard. Ghislain Houben en zijn zoon Jeroen van wijndomein Het Hoenshof uit Borgloon nemen het beheer van de wijngaard, de oogst en de vinificati­e voor hun rekening. “We hebben gekozen voor resistente rassen. Souvignier gris is een broertje van de pinot gris, maar is beter bestand tegen schimmelin­fecties. We willen graag het biolabel behalen. Dat is in ons klimaat moeilijk met convention­ele rassen”, weet professor Ghislain Houben.

“In onze eigen wijngaarde­n staat al 10 jaar souvignier gris. Daarmee maken we onze mousserend­e Cheeky Devil. Dat is een succes. In Ordingen hebben we begin juni tweejarige wijnstokke­n aangeplant, dit najaar kan al een eerste keer worden geoogst. Voor het maken van de wijn kiezen we voor de methode traditione­lle, zoals champagne met een tweede vergisting op fles. Die blijft 18 maanden ‘sur lie’ (op zijn gistcellen, nvdr) liggen, dat zorgt voor meer aroma’s en complexite­it. De eerste mousserend­e wijn van Ordingen zal je wellicht begin 2024 kunnen drinken. We rekenen op een 1.000 flessen per jaar,” besluit Ghislain Houben.

 ?? FOTO JCR ?? De eigen wijngaard is een van de elementen waarmee Richard Sleurs meer beleving rond het kasteel wil creëren.
FOTO JCR De eigen wijngaard is een van de elementen waarmee Richard Sleurs meer beleving rond het kasteel wil creëren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium