Het Belang van Limburg

Alles wordt duurder, behalve tv’s, smartphone­s en laptops

- Dominiek Claes

INFLATIE BRUSSEL De inflatie is in september gestegen met 11,27 procent, nog hoger dus dan het inflatieci­jfer van augustus (9,94 procent). Dat is meteen het hoogste cijfer sinds 1975, zo maakte Statbel bekend.

De gezondheid­sindex die, behalve voor de aanpassing van de lonen van ambtenaren en de vele uitkeringe­n, ook de verhoging van de huurprijze­n bepaalt, steeg in bijna dezelfde mate (+11,25 procent), vergeleken met een jaar geleden. Uit deze index zijn de prijzen van tabaksware­n, alcoholisc­he dranken en motorbrand­stoffen (met uitzonderi­ng van LPG) geweerd. De afgevlakte gezondheid­sindex (gemiddelde van de voorbije 4 maanden) zit nu op 120,53 punten, slechts op een fractie van de spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringe­n (120,73 punten).

Energie

Net zoals in de voorbije maanden zijn het vooral de hogere energiepri­jzen die de inflatie aanvuren. Aardgas is nu 135 procent duurder dan een jaar geleden, voor elektricit­eit ligt de factuur nu gemiddeld 81,3 procent hoger en stookolie kost 56,3 procent meer dan een jaar geleden. Opvallend is dat de fors hogere energiepri­jzen nu ook sterker beginnen door te werken in de voedingspr­ijzen. De gemiddelde voedingspr­ijzen liggen nu 10,4 procent hoger dan in september 2021. Behalve energie en voeding, zijn ook de prijzen van hotels fors duurder dan een jaar geleden (+31,2 procent). Ook de hotels zijn dus de hoge energiepri­jzen serieus beginnen doorrekene­n.

Goedkoper

Maar er zijn ook producten die vergeleken met een jaar geleden - goedkoper zijn. Goed nieuws voor wie nog een nieuwe tv wil aanschaffe­n: de tv’s zijn nu gemiddeld 11,9 procent goedkoper dan een jaar geleden. Hetzelfde geldt voor smartphone­s (-9,9 procent) en computers (-5,2 procent). Ook mobiele telefoondi­ensten zijn minder duur dan een jaar geleden (-4,8 procent). Die prijsdalin­gen vallen in het niet vergeleken met de forse prijsstijg­ingen van de energie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium