Het Belang van Limburg

Genkenaar Alessio Pavone is Belgisch kampioen powerlifte­n

- Marc Truyers

POWERLIFTE­N BK IN BRUGGE Alessio Pavone is bij de -66 kg (junior) Belgisch kampioen powerlifte­n geworden. In de squat-discipline torste de 20-jarige Genkenaar liefst 195 (!) kg de lucht in. “Op het EK in Polen ga ik ook voor goud en wil ik 205 kg heffen.”

Dat Pavone gene gewone is, bewijzen de uitslagen op het afgelopen BK. Ook bij de open klasse (vanaf 24 jaar) kreeg niemand meer dan 195 kg de lucht in. “Mijn vorige record was 194 kg”, vertelt Pavone, die zich voor het BK moest kwalificer­en. “Deze sport komt de jongste jaren fel op. Veel jongens zijn zelfs niet op het BK geraakt omdat hun resultaten niet goed genoeg waren.”

In het powerlifte­n heb je naast de squat ook nog deadlift en bench press. “Op het EK in Polen, dat op 27 november plaatsvind­t, wil ik mijn record in de squat nog verder scherpstel­len naar 205 kg. In de bench press ga ik voor 145 kg en in de deadlift voor 240 kg. Voor iedere discipline krijg je drie pogingen.” Aan zelfvertro­uwen heeft Pavone, die vijfmaal per week traint, geen gebrek. “Ik ben er zeker van dat ik in november op het EK in de top drie zal eindigen, maar ik ben pas echt tevreden met goud. Waarom ik zo zeker ben? Mijn trainers en vrienden hebben de uitslagen van mijn tegenstand­ers geanalysee­rd. Niemand geraakt aan mijn waardes, al kan ik natuurlijk altijd een slechte dag hebben. In augustus volgend jaar volgt dan de échte uitdaging op het WK in Roemenië.”

Mens sana in corpore sano

Dat er ook een stevig brein schuilt in het afgetraind­e lichaam van Pavone bewijzen zijn ondernemer­sskills. “Als sporter gebruik je altijd veel voedingssu­pplementen. Omdat mijn prestaties schommelde­n, ben ik me gaan verdiepen in de ingrediënt­en van die supplement­en. Zo ben ik mondjesmaa­t tot een zelf gecreëerd supplement gekomen met pure en zuivere ingrediënt­en.” “Dat liep zo goed dat ik ondertusse­n ook een bedrijfje heb opgericht. Dat ligt niet enkel in de lijn van mijn sport, maar is ook een aanvulling van mijn studies (Pavone studeert master TEW aan de UHasselt, nvdr.). Supplement­en hebben doorgaans maar een klein effect op de prestaties van een atleet, maar elk detail telt.”

 ?? FOTO LIFT ?? Alessio Pavone.
FOTO LIFT Alessio Pavone.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium