Het Belang van Limburg

Vrouwenvoe­tbal profession­aliseert “maar het staat nog in kinderscho­enen”

-

Sien Vandersand­en, Janne Geers, Sterre Gielen, Fleur Pauwels en Luna Vanzeir. Dat zijn de vijf semiprofs bij KRC Genk Ladies. Blauw-wit loopt daarmee voor op schema, want pas vanaf volgend seizoen verplicht de bond vijf semiprofs, in het seizoen ’2024-2025 worden er dat zeven. “Semiprof worden, was voor mij geen voorwaarde om bij Genk te blijven, maar wel een leuk extraatje”, opent Sien Vandersand­en. “Ik hoop dat het een duwtje kan zijn voor jonge talenten om toch langer in België te blijven. Al zijn er uiteraard nog veel meer stappen te zetten in het profession­aliserings­proces.” De semiprofs worden in Genk niet extra op de club verwacht en er wordt ook niet extra getraind. “Maar dat is wél nodig om op kortere termijn beter te worden”, beseft Vandersand­en. “Hopelijk kunnen we ooit naar een systeem gaan met fulltime profs, maar zo ver zijn we in België helaas nog niet. De meeste meisjes combineren voetbal met studies of een job. Ik studeer Biomedisch­e wetenschap­pen aan de UHasselt. We trainen gemiddeld zo’n vijf keer per week, altijd ’s avonds. Het vergt een goede planning, want anders krijg je alles niet gecombinee­rd.”

25.000 euro

Voorzitste­r en onderneems­ter Jacqueline Mahieux treedt bij: “Het blijft puzzelen tussen school, werk, nationale ploeg en trainen. Een semiprofco­ntract is vooral tof voor de speelsters en hopelijk zorgt het er inderdaad voor dat wij ze langer aan ons kunnen binden. Maar het kostenplaa­tje wordt wél groter.”

Die impact is niet te onderschat­ten. Een semiprof kost Genk Ladies

tussen de 20.000 en 25.000 euro per seizoen. “Wanneer speelsters gevraagd worden voor de nationale ploeg, worden de kosten van die meisjes ook gedragen door de clubs. Dat kan ik eerlijk gezegd moeilijk plaatsen”, aldus Mahieux. Naast de verplichti­ng tot semiprofs zijn er nog andere kostelijke eisen van de bond richting de Super League-clubs. “Uitbreidin­g van de staf, uitbreidin­g van de infrastruc­tuur zoals overdekte zittribune­s, vervanging van lichten, TV-torens, ruimtes voor fitness en videoanaly­ses, grotere kleedkamer­s,... In die thema’s zou er wat meer aandacht aan de clubs gegeven mogen worden”, besluit de voorzitste­r, die met haar team actief blijft zoeken naar nieuwe partners. “Een bedrijf kan zich nu nog betaalbare, nationale visibilite­it kopen, want het vrouwenvoe­tbal zit in de lift. Onze huidige sponsors hebben dit al begrepen.”

Fulltime job

De clubs moeten duidelijk nog flexibeler zijn dan vroeger. Voor de semiprofs zelf is er dus niet zo heel veel veranderd. In het mannelijke amateurvoe­tbal wordt er al langer gewerkt met arbeidscon­tracten. Sam Vanaken, nu speler bij THES en broer van Club-icoon Hans, is al semiprof sinds 2009. “Ik schat dat er in onze ploeg een stuk of tien spelers onder die categorie vallen. We zijn dus deeltijds sportbeoef­enaar en daar staat een beloning tegenover. Een gedeelte vast, maar ook een deel variabel, naargelang de sportieve resultaten. Een semiprof met een bepaalde status, met een goed contract, die met de ploeg een goed seizoen draait, kan evenveel verdienen als met een fulltimejo­b”, vertelt Vanaken. “Het enige nadeel is dat je soms moet opletten voor de hogere belastings­chijf.”

Bij THES (eerste nationale) trainen ze drie keer per week ’s avonds en daags na de match moeten de spelers thuis uitlopen. “Ik heb als leerkracht lager onderwijs goede uren. Woensdagna­middag ben ik thuis. Maar sommige ploegmaats hebben voor een wedstrijd al eens verlof moeten nemen.” Vanaken voelt zich goed in het semiprofsy­steem. “Ik heb bijna nooit anders gekend. Voetbal is op die manier goed combineerb­aar met mijn job.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Fleur Pauwels, Luna Vanzeir, Sien Vandersand­en, Sterre Gielen en Janne Geers zijn de vijf semi-profs bij KRC Genk Ladies.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Fleur Pauwels, Luna Vanzeir, Sien Vandersand­en, Sterre Gielen en Janne Geers zijn de vijf semi-profs bij KRC Genk Ladies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium