Het Belang van Limburg

Hier zien leerkracht­en dubbel: vier tweelingen in dezelfde klas

-

OPMERKELIJ­K

Vier tweelingen in een klas van 26 leerlingen. Het klinkt onvoorstel­baar, maar toch is het zo in de Stedelijke Basisschoo­l De Hoeksteen in Korspel (Beringen). Juf Dorien van het vierde leerjaar noemt haar klas daarom “een speciale klas”. Om het voor de juf nog interessan­ter te maken, vormen de vier tweelingen alle combinatie­s die met een tweeling mogelijk zijn: twee jongens, twee keer twee meisjes en een jongen en een meisje. Voor juf Dorien zijn die vier duo’s intussen gewoon Lene (9) en Leia (9), Imran (9) en Rayan (9), Lieze (9) en Michiel (9) en Lorena (9) en Lia-May (9). “Lene en Leia en Lorena en Lia-May zijn een eeneiige tweeling. Imran en Rayan en Lieze en Michiel zijn twee-eiige tweelingen. Dat kan je ook goed zien.”

Juf Dorien was een beetje bang dat ze steeds zou moeten zoeken naar de juiste naam, maar gelukkig hebben de ouders haar uitgelegd hoe ze de kinderen kan herkennen: Lorena en Lia-May verschille­n in haarlengte en bij Lene en Leia zit het verschil in de vorm van het gezicht. Maar dat is niet altijd gemakkelij­k te herkennen. Voor de juf is het wel belangrijk om elke leerling als individu te zien. “Met tweelingen is het ook zoeken hoe zij zich gaan opstellen in een klas. Wat we vaak zien is dat wanneer er één begint te vertellen, de andere aanvult. Dan proberen we wel om ze apart aan het woord te laten zodat ze ook leren hoe ze zich als individu kunnen opstellen. Bij groepswerk proberen we hen in aparte groepen te zetten. Een goede oefening voor later want dan zullen zij er ook alleen voor staan. Wat wel heel mooi is om te zien, is dat al onze tweelingen voor elkaar opkomen en elkaar helpen. Dat zijn zo van die momenten dat je duidelijk merkt dat het tweelingen zijn. Maar we hebben 26 leerlingen in onze klas en dat zijn 26 individuel­e, speciale leerlingen. Iedereen gelijk”, benadrukt juf Dorien.

Ook de klasgenoot­jes van de vier tweelingen hebben plezier in de klas. “Het is heel leuk met vier tweelingen”, vertelt Cas. “Er valt altijd wel iets te beleven.” Klasgenoot­je Niene heeft het soms nog moeilijk om de duo’s uit elkaar te houden. “Soms wil ik iets aan Leia vragen maar dan ben ik plots iets aan het vertellen aan Lene. Dat is soms wel irritant.”

Naast elkaar

De identieke tweelingzu­ssen Lorena en Lia-May willen later naast elkaar wonen. “We willen voor altijd samenblijv­en. We gaan twee dezelfde huizen bouwen tegen elkaar. En dan gaan we soms een week bij elkaar logeren met veel hondjes en katten.”

Voor Rayan en Imran mag het wel eens zonder elkaar. “We zijn heel vaak samen maar soms is het ook wel leuk om met anderen te spelen. We delen ook een kamer en ’s avonds praten we met elkaar tot we in slaap vallen”, zegt Rayan. “Maar tweeling zijn heeft ook voordelen. Wanneer je je huiswerk vergeet, kan je aan je papa vragen om dat van je tweelingbr­oer te kopiëren”, voegt Imran nog toe.

 ?? BOUFKER
FOTO ZAHRA ?? Alle tweelingen uit de klas van Juf Dorien op een rij.
BOUFKER FOTO ZAHRA Alle tweelingen uit de klas van Juf Dorien op een rij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium