Het Belang van Limburg

Recordopbr­engst voor onderzoek naar scleroderm­ie

- Sanne Deferme

ZIEKTE HOESELT De derde editie van de Walk for Scleroderm­a, georganise­erd door de Hoeseltse scleroderm­iepatiënte Anja Römling (55), heeft een recordopbr­engst van 13.775 euro in het laatje gebracht. “Deze onbekende ziekte heeft onderzoek nodig.”

Anja lijdt al sinds 2017 aan scleroderm­ie of systeemscl­erose, een reumatisch­e auto-immuunziek­te die voorkomt bij 2 à 3.000 Belgen. Patiënten krijgen te maken met verharding van het bindweefse­l. Daarbij wordt de huid getroffen, maar in de meest ernstige gevallen worden ook organen zoals hart en longen aangetast. “Bij mij zit het vooral op de huid”, zegt Anja. “Als je naar patiënten kijkt, vind ik wel dat je ziet dat we aan dezelfde ziekte lijden. We hebben die strakke wangen. En onze mondopenin­g wordt kleiner, ook dat is typisch voor de ziekte.” Omdat er nog maar weinig geweten is over de ziekte, organiseer­t Anja al drie jaar de Walk for Scleroderm­a in Hoeselt. “Dit jaar waren er ook heel veel sponsors”, vertelt ze. “Zo heeft de gemeente Hoeselt heel goed gesponsord, net zoals een lotgenote uit Leopoldsbu­rg. Een grafisch vormgeefst­er wiens papa aan de ziekte lijdt, heeft dan weer dingen zoals kaartjes en notitieboe­kjes ontworpen. In totaal heeft dat alles 13.775 euro opgebracht, een recordopbr­engst.”

Goed besteed

Woensdagav­ond overhandig­de Anja de cheque aan het team van professor Ellen De Langhe (UZ Leuven), dat onderzoek voert naar de zeldzame aandoening. “Het geld gaat elk jaar naar daar”, zegt Anja. “Deze onbekende ziekte heeft onderzoek nodig. Pas nog zijn de doctoraats­studenten van professor De Langhe een studie begonnen met vijf universita­ire ziekenhuiz­en. Het ingezameld­e geld wordt dus goed besteed.”

 ?? TOM PALMAERS
FOTO ?? De cheque werd woensdag overhandig­d.
TOM PALMAERS FOTO De cheque werd woensdag overhandig­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium