Het Belang van Limburg

Aangifte tegen “horrorfokk­er” net over Lommelse grens

-

House of Animals startte een onderzoek naar de hondenfokk­erij na verschille­nde meldingen. “Eerst hebben we ons voorgedaan als geïnteress­eerde kopers”, zegt Karen Soeters van House of Animals. In de documentai­re die de organisati­e deelt, is te zien hoe tientallen honden in erg kleine en vuile kooien verblijven, in afwachting van een verkoop. Enkele honden liggen in hun ontlasting en het drinkwater blijkt erg vervuild. “We vroegen ook om de kraamkamer­s te mogen zien”, vertelt Soeters. “Maar dat mocht niet. Dat wekte nog meer argwaan.” Daarop ging een medewerker van de organisati­e aan de slag als vrijwillig­er bij de fokker. Die krijgt wel toegang tot de kraamkamer­s. De situatie daar lijkt nog erger. “Een hondenleve­n wordt hier enkel uitgedrukt in geld”, besluit de organisati­e in de documentai­re. “Er zaten zeer getraumati­seerde honden, sommige hadden het kennelsynd­room. Daardoor draaien ze als een bezetene eindeloos rondjes in hun hok.” Na meldingen van kopers liet House of Animals ook vier honden die uit de kennel afkomstig zijn onderzoeke­n door een dierenarts. “De dieren waren ernstig verwaarloo­sd, extreem angstig en hadden diverse pijnlijke ontsteking­en”, zegt Soeters. “Ook dragen ze ziektes die besmetteli­jk zijn voor mensen.”

Geen vergunning

De dierenwelz­ijnsorgani­satie kon ook achterhale­n dat de eigenaar geen vergunning heeft om op die locatie honden te kweken. De gemeente heeft daarom een dwangsom opgelegd, maar de hondenfokk­er heeft daar beroep tegen aangeteken­d. Ook de Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit (NVWA) is op de hoogte. “In juni hebben we een grote inspectie bij de handelaar uitgevoerd en hetzelfde geconstate­erd”, zegt een woordvoerd­er aan het Algemeen Dagblad. “Er zitten te veel honden in te kleine en vieze hokken en ze krijgen niet de juiste zorg. Het is niet zo dat we niets doen zoals in de reportage wordt gezegd, we hebben hem wel degelijk in het vizier. Al gaat het niet zo snel als House of Animals zou willen.” De eigenaars van de fokkerij hebben tevens een woning in Retie, in de provincie Antwerpen. Verschille­nde familiebed­rijfjes, gespeciali­seerd in handel in grootvee, zijn ook op dat Belgische adres gevestigd. Maar volgens de man woont hij er enkel. Hij reageert fel op de documentai­re van House of Animals. “Het is een criminele organisati­e die enkel uit is op geld en sensatie”, zegt hij in een reactie aan Het Belang van Limburg.

Coronacris­is

Dat er momenteel toch zoveel honden in de kennel zitten, heeft volgens hem alles te maken met de coronacris­is. “In die periode produceerd­en we 100 tot 120 pups per maand. Maar nadat Rutte (Nederlands­e premier, nvdr.) aankondigd­e dat iedereen weer op vakantie mocht, verkochten we er nog 9. Dan blijven er 110 over. De maand daarna gingen er 11 weg en de maand daarna 30. Dat maakt dat je op drie maanden met bijna 300 pups achterblij­ft. We hebben het fokprogram­ma zelfs al twee keer volledig stilgelegd.”

In de documentai­re beticht House of Animals de eigenaar ervan dat hij de hondjes die overblijve­n ook afmaakt. Maar dat ontkent de man stellig. “Wie hier levend geboren wordt, maken we niet dood”, zegt hij. “Alle honden worden hier correct opgevolgd door een dierenarts. We zijn enorm in onze prijs gezakt, maar heel wat honden raken nu eenmaal niet verkocht.”

Ook over het gebrek aan vergunning­en, waarover de documentai­re het heeft, is de eigenaar stellig. “Ik heb wel de juiste vergunning­en, via mijn vader die hier destijds een hondenpens­ion begonnen is”, zegt hij. “Maar ik geef de lokale burgemeest­er nu eenmaal geen steekpenni­ngen. Daardoor ligt de gemeente altijd dwars. Ik ben mijn gelijk altijd bij de Raad van State moeten gaan halen, en dat zal ik nu weer doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium