Het Belang van Limburg

Vivaldi hertekent Strafwetbo­ek

- Christof Vanschoubr­oek

JUSTITIE BRUSSEL Ecocide en het aanzetten tot zelfdoding doen hun intrede in het nieuwe strafwetbo­ek. Doodslag op een partner zal met levenslang bestraft kunnen worden en er komt een specifieke straf voor wie gedeelteli­jk toerekenin­gsvatbaar is.

De regering-De Croo heeft vlak voor de herfstvaka­ntie een akkoord bereikt over een nieuw strafwetbo­ek. Nieuwe misdrijven doen hun intrede, enkele andere verdwijnen. Een nieuwkomer in het strafwetbo­ek is ecocide - het milieu ernstige en blijvende schade toebrengen op grote schaal. Ons land is daarmee een van de pioniers. Het krijgt zelfs een aparte titel in het nieuwe strafwetbo­ek. Daar is de aanwezighe­id van de groenen in deze regering uiteraard niet vreemd aan. Een ander misdrijf dat zijn intrede doet is aanzetting tot zelfdoding. Daarnaast wordt bijvoorbee­ld ook lijkschenn­is strafbaar en het beschikken over een verborgen compartime­nt in een auto om illegale zaken in te verstoppen, wat kan helpen in de strijd tegen drugs. In het nieuwe strafwetbo­ek wordt uiteraard ook de recente hervorming van het seksueel strafrecht geïntegree­rd.

Intrafamil­iaal geweld

Nieuw is ook het principe van de gedeelteli­jke toerekenin­gsvatbaarh­eid waarbij een ‘behandelin­g onder vrijheidsb­eroving’ wordt voorzien die minder lang is dan de gevangenis­straf op hetzelfde niveau.

Extra aandacht gaat ook naar intrafamil­iaal geweld. Femicide wordt geen afzonderli­jk misdrijf, maar wie zijn partner doodt zonder voorbedach­te rade, zal ook levenslang kunnen krijgen. Vandaag bedraagt de maximumstr­af daarvoor 30 jaar. De aanwezighe­id van kinderen bij partnergew­eld wordt voortaan als een verzwarend­e omstandigh­eid beschouwd, wat resulteert in een hogere straf. Discrimina­tie zal in de toekomst ook voor alle misdrijven een verzwarend­e omstandigh­eid zijn.

Er verdwijnen ook misdrijven uit het strafwetbo­ek omdat andere sancties, zoals GAS-boetes, een efficiënte­r middel zijn om er tegen op te treden. Inwerkingt­reding van de nieuwe wetgeving zal wellicht pas voor 2025 zijn.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium