Het Belang van Limburg

Ontslag voor helft Twitter-personeel: “Kan laptop al niet meer gebruiken”

- Nikolas Vanhecke

GETUIGENIS SAN FRANCISCO

“Het is niet normaal hoe de cultuur binnen het bedrijf in enkele dagen tijd helemaal veranderd is. Van een open en inclusief bedrijf waarvan het management oog had voor het welzijn van de werknemers, is Twitter veranderd in een plek waar iedereen constant schrik heeft”, zegt een technisch ingenieur die vrijdagoch­tend het bericht kreeg dat hij naar alle waarschijn­lijkheid wordt ontslagen. Zijn naam en functie zijn bekend bij de redactie, maar hij wil anoniem blijven. De ontslagpro­cedure loopt nog, dat betekent dat hij zich er eigenlijk niet publiek over mag uitspreken. Een week na zijn aanstellin­g als nieuwe CEO van Twitter begon Elon Musk meteen aan een grote ontslagron­de. Volgens de Washington Post zouden vrijdag maar liefst 3.700 werknemers de laan uitgestuur­d worden – ongeveer de helft van de 7.500 huidige werknemers.

Met een mailtje

Maar niet enkel het aantal doet de wenkbrauwe­n fronsen, zeker ook de manier waarop ,is voer voor discussie. Want wie mag blijven, krijgt een mailtje op zijn werkadres. Wie zijn baan verliest, krijgt op zijn privémaila­dres het bericht dat zijn of haar positie ‘geïmpactee­rd of mogelijk overbodig geworden’ is. Het gevolg is wel alvast een groepsvord­ering tegen het bedrijf. Want volgens de federale wetgeving in de VS moeten grote bedrijven bij massale ontslagron­des hun personeel minstens 60 dagen op voorhand waarschuwe­n.

“De boodschap in de privémail is dubbel”, zegt de ontslagen werknemer. “Er wordt niet gezegd: je bent ontslagen, maar tussen de regels valt dat wel te lezen. Er zijn ook andere duidelijke signalen. We kunnen onze laptops bijvoorbee­ld al niet meer gebruiken. Het bedrijf doet er alles aan om het ons zo moeilijk mogelijk te maken en lijkt van plan om de ontslagpro­cedure te rekken, waardoor veel mensen spontaan zullen vertrekken en Twitter hen geen ontslagver­goeding meer moet betalen.”

Teamgevoel

Musk, de rijkste man ter wereld, nam vorige week donderdag Twitter over, en dat maakte (ex-)werknemers erg wantrouwig. “In zeven dagen heeft Musk de ziel van Twitter veranderd. We weten dat onze interne communicat­iekanalen in de gaten worden gehouden. Daarom zijn we overgescha­keld naar alternatie­ve systemen om contact te houden met collega’s”, zegt de ontslagen man.

“Men probeert ons uit elkaar te spelen. Maar op de kanalen waarlangs we berichten uitwissele­n, merk ik nog veel solidarite­it. Wie info heeft van zijn advocaat deelt dat met anderen. En er zijn veel berichten van mensen die elkaar gewoon het beste toewensen. Dat teamgevoel krijg je er toch niet zomaar uit.”

Luidste roepers

Musk betaalde 44 miljard dollar voor Twitter, dat een omzet heeft van 5 miljard per jaar en amper winst maakt. De personeels­kosten fors reduceren moet het bedrijf rendabeler maken. Onder werknemers leeft het gevoel dat de snelle ontslagron­de ook ingegeven is door wraak. Toen enkele maanden geleden voor het eerst sprake was van een mogelijke overname door Musk, heeft het personeel zich daartegen verzet. Doordat de procedure al ver was gevorderd, werd Musk vorige week praktisch verplicht om het sociale netwerk toch te kopen.

Twitter telt 230 miljoen gebruikers, en is daarmee veel kleiner dan Facebook of Tiktok. Maar door de inhoud die op Twitter circuleert, is het een belangrijk­e bron van (des)informatie. Musk tweette al dat wie 8 dollar per maand betaalt voor een geverifiee­rd account, herkenbaar aan het blauwe vinkje, ‘prioriteit’ zal krijgen in conversati­es, vermelding­en en zoekopdrac­hten. Dat kan de manier waarop informatie ingeschat en verspreid wordt fundamente­el veranderen. “Het betekent ook dat wie niet betaalt, minder zichtbaar zal zijn”, zegt de ontslagen werknemer. “De politieke groep met het grootste aantal betalende accounts zal het grootste bereik hebben. Of: wie het meeste betaalt, zal het hardst kunnen roepen. Dit zal het alleen maar moeilijker maken om fake news tegen te houden.”

 ?? REUTERS ?? Elon Musk, de rijkste man ter wereld, nam vorige week donderdag Twitter over, en dat maakte (ex-)werknemers erg wantrouwig. “In zeven dagen heeft Musk de ziel van Twitter veranderd.”FOTO
REUTERS Elon Musk, de rijkste man ter wereld, nam vorige week donderdag Twitter over, en dat maakte (ex-)werknemers erg wantrouwig. “In zeven dagen heeft Musk de ziel van Twitter veranderd.”FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium