Het Belang van Limburg

Truiense stadsbestu­ur begint ronde van dorpsbabbe­ls in Zepperen

- Liliana Casagrande en Dirk Selis

DORPSBABBE­L SINT-TRUIDEN

Het vernieuwde Truiense stadsbestu­ur is na alle perikelen op zoek naar een tweede adem. Tijdens de persconfer­entie waar Ingrid Kempeneers (cd&v) voorgedrag­en werd als nieuwe burgemeest­er, maakte Hilde Vautmans (Open Vld) bekend dat het bestuur naar de burger stapt. Het schepencol­lege zal zich verplaatse­n naar elk kerkdorp. “Voor een dorpsbabbe­l met appeltaart”, zei Vautmans die tot de eedafleggi­ng van Kempeneers nog waarnemend burgemeest­er is.

Die appeltaart is er vrijdagoch­tend. Net als kersentaar­t, croissants en verse bloemen op elke tafel. Zepperen is het eerste kerkdorp waar de politici in gesprek gaan met de buurtbewon­ers. Die hebben op voorhand mogen aangeven met welke vragen ze zitten.

Toneelgroe­p zonder podium

Al snel blijkt dat de Zepperenaa­r niet echt wakker ligt van het politieke circus, maar vooral praktische problemen heeft, bijvoorbee­ld met de locatie van de dorpsbabbe­l zelf. De Veva is een nieuwe polyvalent­e zaal (kostprijs 1,7 miljoen) die het neusje van de zalm moest worden voor het Zepperse vereniging­sleven. “Dit ontmoeting­scentrum is een schoolvoor­beeld van participat­ie en cocreatie door onze inwoners”, had burgemeest­er Veerle Heeren (cd&v) bij de opening in september 2019 nog gezegd. Maar volgens de aanwezigen is er dan toch niet goed geluisterd. “Men heeft niets maar dan ook niets uitgevoerd van wat wij gevraagd hebben”, vertelt voorzitter René Roebben van de Zepperse Toneelvere­niging aan Vautmans. “Geen podium, geen backstage. De stopcontac­ten staan vlak naast de nooduitgan­g waardoor de kabels gevaarlijk in de weg liggen. Met pijn in het hart moeten wij met vijftig toneelvrie­nden en hun aanhang voor ons veertigjar­ige bestaan uitwijken naar Borgloon. Wat kunnen wij doen in een zaal zonder podium?”

“Kijk, dat krijg ik niet meteen opgelost”, geeft burgemeest­er Vautmans meteen toe. “Maar ik beloof u tegen eind dit jaar wel een volledige afsprakenn­ota waarin we alle mankemente­n aanpakken.”

Rondvliege­nde zaadjes

In de zaal zitten vooral gepensione­erden, want die hebben op vrijdagvoo­rmiddag tijd. Maar wie niet zelf aanwezig kan zijn op de dorpsbabbe­ls kan ook digitaal aankloppen bij de stad. Via de stadsapp kan je al langer problemen aankaarten, inclusief de gpslocatie voor technische mankemente­n. In een volgende fase wordt die informatie dan meegenomen in de planning van de technische dienst.

Schepen Johan Mas (Open Vld), zelf van Zepperen, noteert aan elke tafel wel een andere klacht. Vaak gaat het om verkeerspr­oblemen, en sommige zaken vallen niet op te lossen. Zo klaagt een oudere man bij schepen Jo François (N-VA) dat hij voortduren­d gewekt wordt door zaadjes van een boom die tegen zijn venster vliegen. “Nee, we gaan geen bomen meer omhakken”, legt François geduldig uit.

Een jonge bewoner richt zich tot toekomstig burgemeest­er Kempeneers. “Kan er hier iets gedaan worden aan de internet- en telefoonve­rbinding? Je kan hier niet bellen, geen sms sturen, niets eigenlijk”, zegt Simon Briers, hoofdleide­r van de Zepperse KLJ. Kempeneers belooft beterschap. “Ik dacht dat dit allang in orde was”, fluistert ze verwonderd tegen een medewerker die alles ijverig noteert.

Dweilen

Nina Kvikvinia (N-VA) kan haar oren nauwelijks geloven wanneer de Zepperse vrouwen van Ferm hun lijstje met klachten overmaken. “Wij moeten hier eerst alles dweilen voor we met onze activiteit kunnen beginnen. Het water sijpelt hier onder de vensters binnen. En in de zomer is het niet te doen van de hitte”, zegt Vera Heeren (“Nee, geen familie van”). Schepen Kvikvinia blaast: “Wat een klucht! Wie heeft die oplevering ooit goedgekeur­d?”

Na afloop toont Vautmans zich erg tevreden over de ontmoeting met de burgers. “We hebben zeventig concrete vragen gekregen waarvan we er zo’n dertig in twee weken kunnen oplossen. Mensen zijn ook erg geëngageer­d, ze stellen ook zelf oplossinge­n voor.”

KLIMAATACT­IVISTEN

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Waarnemend burgemeest­er Hilde Vautmans begint de dorpsbabbe­l met de Zepperenaa­rs.
FOTO TOM PALMAERS Waarnemend burgemeest­er Hilde Vautmans begint de dorpsbabbe­l met de Zepperenaa­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium