Het Belang van Limburg

Nadat hartproble­men voetbaldro­om fnuikten, wordt Truienaar (20) nu opgeleid tot eDevil

- Roel Damiaans

ESPORTS SINT-TRUIDEN

Mike Polleunis (20) is het neefje van Limburgs voetbalico­on Lon Polleunis, exRode Duivel en de enige STVV-speler die de Gouden Schoen kon winnen. Het voetbal zit er duidelijk in de genen. De jonge Mike gold als een beloftevol­le jeugdspele­r. “Ik speelde op nationaal niveau bij KSK Tongeren. Het was mijn grote droom om ooit profvoetba­ller te worden. Maar daar kwam plots een einde aan. Op mijn elfde heb ik tijdens een wedstrijd een hartaanval gekregen en ik moest meteen stoppen met voetballen.”

Maar voetbal bleef de grootste passie van de toenmalige tiener en hij vond een uitlaatkle­p in de voetbalgam­e FIFA. “Ik had al snel door dat ik in het spelletje beter was dan al mijn vrienden. En zo ben ik erin gerold. Vandaag speel ik gemiddeld vier uur per dag. Op een vrije dag kan dat zelfs zes uur of meer zijn. Ik speel het niet voor mijn plezier, maar wel om me te verbeteren. Na een verloren wedstrijd bekijk ik achteraf wat er is misgelopen. Ik analyseer de videobeeld­en zoals bij een echte voetbalwed­strijd en probeer uit mijn fouten te leren.” Vandaag is Polleunis de enige FIFA-speler

binnen het esportstea­m van hogeschool PXL en is hij reservespe­ler voor STVV in de ePro League, de esportvers­ie van de echte competitie in eerste klasse. Enkele maanden geleden won hij met zijn STVV-collega Jelle Bogaerts nog de MediaMarkt Cup. Donderdag wist hij uit meer dan 1.000 gamers een van de 16 zitjes te bemachtige­n voor de RFBA eSports Academy, de opleidings­academie voor esporters binnen de Belgische voetbalbon­d. “Een hele eer, ik kijk er naar uit omdat ik weet dat ik daar nog veel meer kan leren. We krijgen trainingen, tactische tips en hulp van de mental coach die ook alle Rode Duivels uit de jeugdreeks­en begeleidt.”

Tactische begeleidin­g

Genkenaar Michaël Vanderheyd­en is door de voetbalbon­d aangesteld als esportscoö­rdinator. Hij zal de nieuwe rekruten ook tactisch bijstaan. Volgens Vanderheyd­en zitten esports stevig in de lift. “Ons land is aan een inhaalbewe­ging bezig. Je merkt dat de interesse van bedrijven en publiek groeit. De Belgische voetbalbon­d hield de eigen academie in april 2021 boven het doopvont met als doel om esports te profession­aliseren. Het is een ideale manier om jongeren te bereiken en aan je te binden. Sinds het seizoen 2018-2019 zijn de Belgische eersteklas­sers verplicht om een esportstea­m in te schrijven in de Proximus ePro League. Maar er zit nog veel verschil tussen de clubs. KRC Genk biedt zijn profgamers bijvoorbee­ld een maandloon en ondersteun­ing door trainers, bij STVV krijgen de esporters een abonnement voor de wedstrijde­n van het eerste elftal.” De spelers die het tot de academie hebben geschopt, worden geregeld verwacht in Tubeke voor trainingen of een bootcamp. De beste talenten kunnen doorstoten tot een poule van acht topspelers die als eDevil op internatio­nale tornooien ons land moeten vertegenwo­ordigen. Voor die opoffering krijgen ze een gedegen opleiding, onkostenve­rgoeding en - als ze een succesvoll­e eDevil worden - een percentage van het prijzengel­d.

 ?? ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Mike Polleunis wist uit meer dan 1.000 gamers een van de 16 zitjes te bemachtige­n voor de RFBA eSports Academy, de opleidings­academie voor esporters binnen de Belgische voetbalbon­d.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Mike Polleunis wist uit meer dan 1.000 gamers een van de 16 zitjes te bemachtige­n voor de RFBA eSports Academy, de opleidings­academie voor esporters binnen de Belgische voetbalbon­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium