Het Belang van Limburg

Trump “heel, heel waarschijn­lijk” weer presidents­kandidaat in 2024

- Peter Mijlemans

ANALYSE WASHINGTON

Al sinds hij het Witte Huis moest verlaten, alludeert Trump op een terugkeer als president. Tot nu bleef het bij insinuatie­s, maar in Iowa klonk hij donderdag duidelijk. “Ik ben twee keer kandidaat geweest. En ik heb ‘twee keer’ gewonnen. Om het land weer succesrijk en veilig en glorierijk te maken, zal ik het heel, heel, heel waarschijn­lijk opnieuw doen.” Het was zijn eerste meeting van een campagne met het oog op de midtermver­kiezingen dinsdag. Vijf dagen is hij op pad, vier keer zal hij zijn aanhangers toespreken. Dit weekend is hij in Pennsylvan­ia, waar een nieuwe gouverneur gekozen wordt en er een Senaatszet­el op het spel staat. Die laatste moeten de Republikei­nen binnenhale­n, willen ze de meerderhei­d naar zich toetrekken. Niet toevallig wordt die strijd beslecht door twee kandidaten die door Trump gesteund worden. Wanneer hij zijn kandidatuu­r officieel aankondigt? “Very soon, maak je klaar”, besloot Trump, die de verkiezing­en als hefboom gebruikt. Die “very soon” slaat op het moment dat de verkiezing­suitslag duidelijk is. Volgens The New York Times heeft Trump 14 november aangekruis­t.

Biden in de problemen

‘Midtermver­kiezingen’ zijn wat het woord zegt. Tussentijd­se verkiezing­en in het Congres halfweg het presidenti­eel ambt. Ze zijn zo ook een soort popularite­itspoll voor de zittende president, en voor Joe Biden ziet het er niet goed uit. Peilingen wijzen erop dat hij waarschijn­lijk de Democratis­che meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden zal verliezen. In de Senaat, waar het nu 50-50 staat qua zetels, wordt het een thriller. Om de meubelen te redden, gaat Biden dit weekend samen met Barack

Obama campagne voeren, ook in Pennsylvan­ia. Het is de ‘swingstate’ der ‘swingstate­s’ geworden, waar de voorbije verkiezing­en presidents­kandidaten werden gekroond of gekraakt.

Voor Biden staat er veel op het spel. Met een verdeeld of zelfs vijandig Congres zal de president vleugellam zijn. Krijgen de Democraten een dreun, dan is het niet alleen de nederlaag van de partij, maar ook die van de president. Door persoonlij­k campagne te voeren, zal verlies hem nog meer aangewreve­n worden. Een tweede ambtstermi­jn kan hij dan zo goed als vergeten. Zeker de progressie­ve Democraten zullen hem er ook aan herinneren dat hij eind november 80 wordt en zijn popularite­it maar rond de 40 procent blijft schommelen. Een vleugellam­me president en een verdeelde Democratis­che partij zonder echte favoriet, de kaarten kunnen voor de Republikei­nen niet beter liggen.

Voor Trump is het echter maar een deel van het verhaal.

Gespleten over Trump

Om “very soon” met een kans op succes zijn kandidatuu­r binnen te halen, moet immers niet alleen de Republikei­nse partij winnen. Ook zijn persoonlij­ke pionnen moeten het halen, en lang niet alle Republikei­nse verkozenen willen dat Trump een herkansing krijgt. Er woedt zelfs een interne oorlog tussen de extreme Republikei­nen die Trump aanhangen en meer gematigde, zoals Senaat-boegbeeld Mitch McConnell. Trump opperde woensdag nog dat deze “zwakkeling” uit de Senaat moet worden gezet als partijleid­er.

Iets meer dan de helft van de 595 Republikei­nse kandidaten voor federale of staat gebonden ambten, heeft twijfels over de integritei­t van Trump geuit. Het overgrote deel van die andere helft kijkt de kat uit de boom. Omdat ze

Trumps macht vrezen. Dinsdag zullen ze weten hoe groot zijn greep echt is. Zijn pionnen in Arizona, Georgia, Ohio en Pennsylvan­ia zullen moeten scoren. Gebeurt dat niet, dan zullen pragmatisc­he Republikei­nen hardop beginnen twijfelen of de 76-jarige Trump wel de beste troef is voor de race naar het Witte Huis.

Extreme kandidaten

Dit jaar steunde de ex-president maar liefst 240 kandidaten tijdens de voorverkie­zingen. 92 procent van zijn pionnen haalden het. Maar of dat dinsdag succes verzekert, is niet zeker. Trump ging met zijn aanhang ook de strijd aan tegen zetelende Republikei­nen, gematigden die hem niet altijd hadden gesteund. Daar wonnen zijn pionnen zes keer, maar verloren ze wel tien voorverkie­zingen. Meestal omdat zijn kandidaten omstreden zijn en gematigde kiezers afschrikke­n. De belangrijk­ste vereiste voor steun die Trump stelt, is dat een kandidaat openlijke twijfels moet hebben bij de overwinnin­g van Biden. In Pennsylvan­ia is het niet anders. Tv-persoonlij­kheid Dr. Mehmet Oz komt op voor de Senaat. De voormalige hartchirur­g is een omstreden figuur, herhaaldel­ijk beschuldig­d van het promoten van pseudowete­nschap en zelfs kwakzalver­ij. Voor het gouverneur­schap doet Doug Mastriano een gooi, een extreemrec­htse figuur die blijft beweren dat de verkiezing­en in 2020 zijn vervalst. Op 6 januari 2021 was hij ook aanwezig bij de raid op het Capitool.

Verkiezing­en sturen

Dinsdag worden ook in de staten belangrijk­e verkiezing­en gehouden. Trump steunt veel potentiële gouverneur­s en lokale mandataris­sen. Ook dat is met het oog op de verkiezing­en van 2024, om te proberen kiesreglem­enten en districten aan te passen in het voordeel van de partijkand­idaat. En het gaat nog verder dan dat. De ex-president zet ook zijn pionnen in voor een mogelijke strijd na de verkiezing­en in de staten, zoals kandidaten voor de lokale post van Secretary of State. Er is zelfs een overkoepel­ende organisati­e opgericht, America First SOS Coalition. Het ambt is een obscure administra­tieve baan, behalve als er verkiezing­en zijn. Dan hebben ze in de meeste staten de supervisie over de stembusgan­g, het naleven van de regels en vaak ook het bekrachtig­en van de uitslag. De meeste Amerikanen waren zich tot 2020 amper bewust van het bestaan van het ambt. Tot uitlekte dat Donald Trump Brad Raffensper­ger, de Secretary of State van Georgia, belde met de opdracht “11.780 stemmen te vinden” die hem winst in de staat zouden opleveren. De kandidaten van de America First SOS Coalition zijn er rotsvast van overtuigd dat “hun” president alleen maar kan verliezen door fraude. Niet alleen in 2020, maar ook in 2024, wanneer ze hopen op een sleutelpos­itie te zitten.

 ?? FOTO AFP ?? Donald Trump, afgelopen donderdag tijden de verkiezing­smeeting in Iowa.
FOTO AFP Donald Trump, afgelopen donderdag tijden de verkiezing­smeeting in Iowa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium