Het Belang van Limburg

Droomduo op het veld, tegenpolen ernaast

-

Veel spreken met de media doet hij niet. Maar voor een woordje over Toby Alderweire­ld en Jan Vertonghen, zijn vroegere maatjes bij Tottenham én de Rode Duivels, maakt Mousa Dembélé graag een uitzonderi­ng. “Twee absolute toppers”, glimlacht hij. “Positionee­l allebei ontzettend sterk en ook nog eens complement­air. Waar Jan heel goed is in het indribbele­n, zal Toby vaker een goeie lange bal versturen. Bovendien zijn het gewoon twee heel slimme gasten. En weet je wat hen vooral zo goed maakt? Hun passie. Zelfs in een stom voetbalspe­lletje kunnen ze volledig opgaan. Dat typeert hen helemaal. Het beste duo waarmee ik ooit heb samengespe­eld. Schrijf dat maar op.”

Het gemeenscha­ppelijk verhaal van Vertonghen en Alderweire­ld start bij Ajax, waar de twee jonge Belgen in 2009 voor het eerst samen in de ploeg worden gedropt door Marco van Basten. In Amsterdam groeien Alderweire­ld en Vertonghen doorheen de jaren uit tot twee absolute sterkhoude­rs in de defensie. Tussen 2010 en 2012 pakken ze samen twee landstitel­s, waarna Vertonghen na de laatste titel Amsterdam verlaat voor een avontuur bij Tottenham. Alderweire­ld blijft nog een jaartje langer bij Ajax en pakt er zo nog een titel meer dan Vertonghen. “Dat seizoen heb ik willen bewijzen dat ik het ook zonder Jan kon”, vertelde Alderweire­ld vorig jaar nog in de voetbalpod­cast MIDMID. “Ik heb ontzettend veel respect voor Jan. Eigenlijk heb ik hem altijd een betere versie van mezelf gevonden. Dat meen ik echt. Ik ben fan van hem. Toen hij vertrok, kwam er meer verantwoor­delijkheid op mijn schouders terecht. Daar heb ik veel uit geleerd.”

Nederlands­talige kliek

Ook zonder Vertonghen trekt Alderweire­ld bij Ajax goed zijn streng. En een jaar na zijn maatje versiert ook hij zo zijn buitenland­se transfer. Alderweire­ld verkiest aanvankeli­jk de Spaanse zon boven de Engelse regen, maar na een jaar Atlético Madrid en een uitleenbeu­rt aan Southampto­n – het is in Engeland dat Vertonghen en Alderweire­ld al twee keer eerder tegenstand­ers waren – komt hij in 2015 toch bij Tottenham terecht. Daar wordt hij herenigd met Vertonghen. “Toen we voor het eerst opnieuw samenspeel­den, klikte het meteen weer”, vertelde Vertonghen aan Sky Sports. “We spelen al zo lang samen en kennen elkaar dus perfect.”

Bij Tottenham zijn Alderweire­ld en Vertonghen niet de enige Belgen. “We hadden in die periode een hele Nederlands­talige kliek”, vertelt de Nederlande­r Michel Vorm, in die periode doelman bij de Spurs. “Er was Mousa (Dembélé, red.) en ook Vincent Janssen is er even geweest. En Christian Eriksen, natuurlijk. Die spreekt beter Nederlands dan Jan en Toby samen. (lacht) Op de club hadden we ons eigen tafeltje, waar we altijd samen ontbeten. Niemand verstond ons. Dat maakte het soms wat handiger als we wat te klagen hadden over de ploegmaats of de trainer.” (lacht)

Net als Dembélé is Vorm vol lof over de samenwerki­ng met én tussen Alderweire­ld en Vertonghen. “Je merkt dat ze uit de Nederlands­e school komen, dat is toch wat anders dan die Engelsen. Ten eerste had je hun individuel­e kwaliteite­n en daarnaast hadden ze als duo ook een geweldige klik. Ze spraken wel dezelfde taal, maar op het veld hadden ze dat helemaal niet nodig. Jan en Toby begrepen elkaar gewoon blindeling­s. Nu hebben ze wel héél vaak samengespe­eld. Dan mag het ook wel goed zijn, toch?” (lacht)

Antwerpena­ar vs. Amsterdamm­er

Hoewel de twee een droomhuwel­ijk vormden op het veld, waren Alderweire­ld en Vertonghen niet aan elkaar verknocht buiten de lijnen, vertelt Vorm. “Dat is natuurlijk niet onlogisch als je al zo veel tijd met elkaar spendeert tijdens de trainingen en wedstrijde­n. Ze speelden wel eens samen Call of Duty (een computersp­el, nvdr.), maar het is ook niet dat ze voortduren­d samen uit eten gingen. Dan doe je naast het voetbal liever dingen met je kinderen, of je vrouw of vriendinne­tje.” “Jan en Toby hebben ook heel verschille­nde karakters. Jan is heel open, terwijl Toby eerder een timide jongen is. Laat ik het zo zeggen: Toby is Belgischer dan Jan. Helemaal verliefd op zijn Antwerpen ook, hé. Toby kon je helemaal gek maken als je gewoon zei: Ik heb gehoord dat je in Antwerpen niet zo goed kan eten. Dat kon hij niet hebben.” (lacht)

David Endt, die Alderweire­ld en Vertonghen als ex-teammanage­r van Ajax meemaakte in Amsterdam, treedt Vorm bij. “Jan was op een bepaald moment de meest Amsterdams­e speler binnen onze groep. Zijn houding, zijn gevatheid, zijn humor. Dat was helemaal Amsterdam. Vergis je niet: dat is moeten groeien, want hij heeft het aanvankeli­jk ook moeilijk gehad. Hij ging naar school in Amsterdam Zuidoost, niet de makkelijks­te buurt. Daar werd van je gevraagd om voor jezelf op te komen en persoonlij­kheid te vormen. Dat is hem uitstekend gelukt. Soms zelfs iets té goed. Zijn liedje over de Feyenoord-supporters na de bekerwinst in 2010 hebben jullie in België ook gezien, toch?” (grijnst)

“In de periode onder Frank de Boer hadden we een vast groepje, met daarin ook Siem de Jong. Het concept ‘pubquizzen’ was toen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium