Het Belang van Limburg

EUPEN - STANDARD Geen Rouches in voorselect­ie Rode Duivels: “Dan heeft België wel héél veel goede spelers”

- Thomas Standaert

Volgende week donderdag (10 november) maakt bondscoach Roberto Martinez zijn definitiev­e selectie voor het WK bekend. Nu al staat vast dat daar niemand van Standard bij zal zijn. Tussen de 55 namen in de ruime voorselect­ie van Martinez zit geen enkele Rouche. Tot verbazing van coach Ronny Deila “Jullie moeten wel héél veel goede spelers hebben in België.”

Het zal nog even duren voor Zinho Vanheusden een opvolger krijgt als laatste speler van Standard bij de Rode Duivels. De Hasseltse verdediger maakte in oktober 2020 in Luikse loondienst zijn debuut bij de nationale ploeg tegen Ivoorkust (1-1). Twee jaar later is hij nog altijd de laatste Rouche die het shirt van de Rode Duivels mocht aantrekken. Daar zal voor het einde van dit jaar ook geen veranderin­g in komen. In de preselecti­e met 55 namen die Roberto Martinez heeft opgesteld is er immers geen speler van Standard te bespeuren. Dit in tegenstell­ing tot eerder verrassend­e namen uit de Jupiler Pro League zoals Duranville en Stroeykens van Anderlecht en De Cuyper en Chadli van Westerlo.

Geen Raskin

Vooral op het ontbreken van Nicolas Raskin (21) wordt bij Standard met enige verwonderi­ng gereageerd. Niet geheel onlogisch gezien het sterke seizoenbeg­in (één goal, vijf assists) van de defensieve middenveld­er en de ervaring die hij al opdeed bij de Belgische U21. Naast Raskin werd ook doelman Arnaud Bodart in Luik gezien als een potentiële kanshebber voor de lijst met 55 namen.

“Geen enkele van mijn spelers in een voorselect­ie van 55? Dan moeten jullie wel héél veel goede spelers hebben in België”, reageerde Ronny Deila op het nieuws. “Ik weet niet hoeveel Belgen er in het buitenland spelen, maar spelers als Raskin en Bodart behoren toch tot de top in de Belgische competitie. Daar bestaat wat mij betreft geen twijfel over. Als men vindt dat er 55 spelers beter zijn dan hen, dan zullen we nog harder met hen moeten werken om hen erbij te krijgen. Vanuit de club vinden wij het belangrijk om zo veel mogelijk internatio­nals in ons team te hebben. Het zijn twee ambitieuze en getalentee­rde jongens. Hun tijd komt nog wel. We willen hen helpen om hun dromen te realiseren. Maar het is vreemd dat ze niet bij die 55 horen.”

“Iedereen ziet bepaalde zaken”

Dat vindt ook Arnaud Bodart (24) zelf. De Luikse doelman staat samen met Jean Butez (Antwerp) op kop van het Clean Sheet-klassement (7 stuks), maar komt dus niet in aanmerking voor het WK. “Ik besef dat het heel moeilijk is om als doelman een plaats te veroveren in de definitiev­e selectie van 26. Tegen Courtois valt niets te beginnen en ook achter hem staan er een paar uitstekend­e doelmannen klaar. Op dat vlak wordt de logica gerespecte­erd.” Maar wat Bodart wel lijkt te storen is het feit dat de Belgen van Standard niet eens in overweging worden genomen door de bondscoach. “We stellen ons daar wel vragen bij. Iedereen ziet bepaalde zaken, ook al weten we niet vanwaar ze komen. Het goede is dat er nu toch een beetje over ons wordt gepraat, ook al staan we niet op die beruchte lijst van 55 namen”, besluit Bodart met een positieve noot.

Cimirot terug uit blessure

Voor de korte verplaatsi­ng richting de Eupense Kehrweg kan Deila weer rekenen op Gojko Cimirot. De Bosniër is hersteld van zijn hamstringb­lessure en trainde deze week mee. Ook rechtsback Marlo Fossey hervatte donderdag de groepstrai­ningen en is in principe beschikbaa­r voor een selectie. Renaud Emond (knie) blijft verder revalidere­n en zal pas na het WK opnieuw in actie kunnen komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium