Het Belang van Limburg

“De WK-break kan hem een boost geven”

- David Van den Broeck

AA GENT - CLUB BRUGGE ZONDAG 13.30 UUR Hij had een goed gesprek met de coach en sinds vorige week zijn vrouw en kind eindelijk in België. Maakt Roman Yaremchuk (26) – te beginnen op het veld van ex-club AA Gent – een nieuwe start? Of is het wachten tot na Qatar?

had stilgelege­n toen hij eind augustus in Brugge belandde. Maar vijf invalbeurt­en bij Benfica, dat hem ook in de voorbereid­ing niet vol had gebruikt, was wel weinig. Tenslotte kwam hij ook eind vorig seizoen al niet veel meer in het stuk voor. Het maakte dat zijn fysieke testen in Westkapell­e allesbehal­ve top waren. Hij had een achterstan­d weg te werken en dat doe je vooral door veel te spelen.

Zo belanden we naadloos bij het mentale aspect, want qua speelkanse­n had Yaremchuk duidelijk een andere insteek dan zijn coach. De spits had al een zekere status – bij AA Gent was hij toch de topschutte­r – en met zestien miljoen euro werd hij de recordaank­oop van Club, dus ging hij ervan uit dat hij automatisc­h het vertrouwen zou krijgen. Carl Hoefkens redeneert echter omgekeerd: zijn spelers moeten dat vertrouwen eerst verdienen. Hij liet Yaremchuk een paar keer starten, maar Jutgla en Sowah deden het de voorbije maanden gewoon veel beter. De keuze om hem op de bank te zetten, was simpel. Hoefkens vond ook dat hij te weinig “intensitei­t en drive” toonde – de reden waarom hij vorige week zelfs uit de kern werd gelaten.

Oorlog in Oekraïne

Er waren ook verzachten­de omstandigh­eden voor het feit dat Yaremchuk er met zijn hoofd niet altijd bij was. Allereerst – en volledig te begrijpen – heeft de oorlog in zijn land een enorme impact op hem. Hij heeft niet alleen eigendomme­n in Oekraïne, hij heeft vooral familie en vrienden in het westelijk gelegen Lviv over wie hij zich zorgen maakt. Constant moeten bellen en mailen om te zien of alles oké is, vergt wat van een mens.

Daarnaast moest Yaremchuk de voorbije maanden ook zijn vrouw Christina en hun zoontje Nikita (3) missen, die in Lissabon waren gebleven. Hij zat hier twee maanden alleen – eerst een paar dagen in het Belfius Basecamp, waar spelers kunnen overnachte­n, en nadien in een eigen woonst. Gelukkig voor hem is die zorg nu eindelijk van de baan, want met de hulp van de teammanage­r is zijn gezin vorige week eindelijk in België gearriveer­d en namen ze intussen hun intrek in een chique woning in Knokke.

Nog drie matchen

We gaan zien of hij nu een nieuwe start kan maken. Met AA Gent, Patro Eisden en Antwerp zijn er nog drie matchen voor de WKbreak. En van die break kan hij vervolgens gebruikmak­en om zowel fysiek als mentaal alles op orde te krijgen. Oekraïne gaat toch niet naar het WK en voor de oefeninter­lands kan hij in principe wel passen. “Ook tot de wereldbeke­r wil ik nog zo veel mogelijk van Roman verwachten, maar die vijf weken pauze kunnen hem absoluut een boost geven”, zegt Hoefkens. “Hij krijgt dan een voorbereid­ing die hij in de zomer heeft gemist.”

 ?? FOTO BELGA ?? Roman Yaremchuk kon sinds zijn komst nog niet overtuigen bij Club Brugge.
FOTO BELGA Roman Yaremchuk kon sinds zijn komst nog niet overtuigen bij Club Brugge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium