Het Belang van Limburg

“We gaan nog veel meer gezinnen in armoede zien”

-

SOCIAAL WERKSTER CLAUDIA DI VAIO

Als geen ander ziet de Hasseltse sociaal werker Claudia Di Vaio (Kind & Gezin – Opgroeien) dagelijks wat kansarmoed­e is en doet. “Kansarmoed­e is complex, het is veel meer dan enkel geld.”

“Er zijn zoveel factoren die spelen en nog complexer worden. De stress bij de gezinnen neemt ook toe. En ik ben bang dat het sneeuwbale­ffect nog gaat vermeerder­en: die spanningen door geld binnen gezinnen leiden tot andere zorgen en problemen. Ook: door de immense energiefac­turen krijgt een groep uit de lagere middenklas­se het steeds moeilijker. Zij vallen vaak net uit de boot voor de sociale tarieven of een sociale woning. Maar als daar binnenkort facturen van 450 euro (of meer…) voor gas en stroom bovenop komen?”

“Het zijn schrijnend­e situaties die we meemaken. Zo kom ik bij een mama in Hasselt die heel dringend wil gaan werken. Met die stijgende energiepri­jzen, duurdere voedselpri­jzen, noem maar op. Maar de eerste vrije plek in de kinderopva­ng is in 2024… Dus heeft ze geen enkele keuze. Mama’s zijn verplicht om thuis te blijven. Veel meer flexibele kinderopva­ng is belangrijk.”

Een ander groot probleem is huisvestin­g. “De wachtlijst­en zijn lang. Dus dat betekent dat kwetsbare gezinnen toch op de gewone huurmarkt moeten blijven. Waar je zelfs veel betaalt voor een kleine flat of woning die allesbehal­ve kwaliteits­vol is. Het is pijnlijk als je bekijkt hoe mensen zonder geldzorgen een woning kiezen: omwille van de leuke buurt, het huis dat mooi is, een fijne tuin… Terwijl het bij kwetsbare gezinnen is: waar ze iets betaalbaar­s vinden of waar die sociale woning toevallig ligt. Het is geen keuze meer. Betaal maar eens 800 euro huur als je een inkomen hebt van 1.200 euro.”

Armoede is vaak ook een vicieuze cirkel: “Je hebt meer en meer alleenstaa­nde ouders, die niet kunnen gaan werken door bijvoorbee­ld tekort aan kinderopva­ng of omdat ze ziek zijn. En zelfs al hebben ze werk: kom maar eens rond met de laagste inkomens. Frequent hebben die mama’s niet gestudeerd en daardoor heb je veel minder kansen op de arbeidsmar­kt. Daar komt dan het probleem van huisvestin­g bij. Of gezondheid­szorg: veel gezinnen weten niet waar ze terechtkun­nen. Of kunnen het niet betalen. Mensen die opgroeien in kansarmoed­e hebben tegelijker­tijd meer gezondheid­sproblemen. Zo bots je van het ene obstakel op het andere. Sommige ouders dragen ook nog een rugzak mee uit hun verleden, hebben een onthechte jeugd of komen uit een gewelddadi­ge relatie. Soms spelen verslaving­sproblemat­ieken ook een rol: mensen vluchten in alcohol of drugs om het leven aan te kunnen.”

Administra­tie is niet zelden een struikelbl­ok: “Soms zijn mensen gewoon van elke uitkering geschrapt omdat de papieren niet in orde zijn. Zo heb ik een mama die niet in orde was met haar werklooshe­idsuitkeri­ng. Gewoon omdat ze die documenten niet begreep of niet wist dat ze die moest binnenbren­gen. Je gaat in overleving­smodus als je voortduren­d moet vechten om te kunnen bestaan. Dan denk je natuurlijk niet altijd helder. ”

Claudia Di Vaio

Opgroeien

 ?? FOTO DICK
DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium