Het Belang van Limburg

“Ik had zelfs een afscheidsb­oodschap ingesproke­n”

-

Terug naar 21 maart 2021. Gerry Brouwers op dat moment manager van Vondelmole­nDe Ceuster – wordt ernstig ziek. Een coronabesm­etting gaat al snel de foute kant op. “Ik kon werkelijk niets meer binnenhoud­en”, blikt de Olmenaar terug. “Alleen Aquarius lukte nog. Het ging zo snel bergaf dat Julie me aan het ziekenhuis in Mol afzette. Niemand mocht mee door de coronamaat­regelen. Ik heb zelfs een afscheidsb­oodschap ingesproke­n. De verhalen van licht aan het einde van de tunnel bij mensen die tussen leven en dood hangen? Klopt helemaal, ik heb het allemaal gezien. Ik was op weg naar ergens anders.”

Hulpbellet­je

“En toch kan ik het nog navertelle­n. Ik heb drie weken in coma gelegen en verbleef uiteindeli­jk negen weken in het ziekenhuis. Ik stond op de lijst om naar Leuven gebracht te worden, maar daar was ik niet sterk genoeg voor. Ik kon na de coma zelfs niet eens op het hulpbellet­je drukken. Door contact met de dokters in Leuven hebben ze mij er weer bovenop geholpen. Mijn vrouw belde vaak, maar het duurde zeven weken vooraleer ik mijn kinderen weer zag.” Tegenwoord­ig gaat het weer behoorlijk goed met Gerry, maar de vroegere spring-in-‘t-veld is hij nog lang niet. Daarvoor draagt zijn lichaam nog te veel gevolgen. “Fysiek werk put mij te veel uit. En het houdt niet op na een coronabesm­etting. Ik kreeg nog andere lichamelij­ke ongemakken te verwerken: de ziekenhuis­bacterie, simpelweg plassen werd een probleem, ... Ook mentaal is het zwaar, als je als zelfstandi­ge financieel plots met de rug tegen de muur staat. Om al die redenen heb ik het management van de ploeg – ondertusse­n herdoopt naar De Ceuster-Bonache - ook doorgegeve­n aan Davy De Ceuster en Dirk Verbeeck. Voor mij was dat niet meer haalbaar.”

Zot van de cross

Ondanks alles heeft Gerry niet ingeboet op zijn liefde voor de cross. Zelfs met enkele lichamelij­ke ongemakken, staat hij wekelijks paraat om dochter Julie met de mobilhome naar de wedstrijd te voeren. “Ik sta in de materiaalp­ost en doe daar klusjes die ik aankan”, zegt een trotse vader. “Voor de rest bied ik vooral mijn kennis en ervaring aan.” En die zijn cruciaal voor de ontwikkeli­ng van zijn dochter. “Voor Julie volgen nu stilaan de jaren van de waarheid. Ze is 19 en zet flinke stappen vooruit. Ze heeft het de voorbije maanden uiteraard moeilijk gehad met mijn situatie, maar ze komt erdoor.”

EK in Namen

“Julie zegt zelf dat over twee à drie jaren bij de top vijf van België wil zijn. Dat is realistisc­h”, beaamt Gerry. “Ze heeft nog marge. Lukt dat niet, dan zal ze stoppen. Ze doet het enorm graag, maar het moet uiteindeli­jk ook financieel renderen. Ze heeft er haar studie als lerares lager onderwijs voor aan de kant geschoven. Het was gewoon niet combineerb­aar. Misschien is dat iets voor later, maar zo ver zijn we nog niet. Eerst gaat de focus naar de cross. Het zal zondag een zware wedstrijd worden. Zij is meer een zandstuive­r, terwijl in Namen een modderig en hellend rondje klaarligt. Maar goed, ze doet het stap voor stap, net zoals ik uit mijn miserie terugkwam.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium